Industriarbetarnas tidning

Invandrare håller igång industrin

24 oktober, 2003

Skrivet av MINNA MÄKI

Var fjärde maskinoperatör inom textil-, skinn- och läderindustrin är född utomlands. Av de fem yrken som har störst andel utlandsfödda, organiserar Industrifacket två.

I Statistiska centralbyråns (SCB) nya yrkesstatistik kan man för första gången se i vilka yrken människor som är födda utomlands jobbar. Högst andel finns inom städbranschen, 31 procent. Lägst andel finns inom polis och militär, 1 respektive 2 procent.

Maskinoperatörer inom textil-, skinn- och läderindustri samt inom gummi-och plastindustri har 28 respektive 22 procent anställda som är födda utomlands. Industrifacket organiserar båda yrkesgrupperna.

Runt 11 procent av Sveriges invånare är födda utomlands. Inom LO-anslutna förbund är det 14 procent, visar en rapport från organisationen.

Enligt rapporten har Industrifacket 21 procent medlemmar som är födda utomlands. Det är den högsta siffran bland industrifacken.

Göran Nilsson, integrationsansvarig på Industrifacket, tror att förbundet ligger högt för att det finns en mängd branscher att välja på.

– Det går fort att komma i arbete eftersom vi har så många upptagningsområden, säger han.

Historiskt har många medlemmar i Industrifacket varit födda utomlands, framför allt efter den stora arbetskraftsinvandringen på 70-talet. När behovet av arbetskraft ökar igen är det viktigt att förbundet har förberett sig, säger Göran Nilsson.

– Vi jobbar mycket med upplysning om integrationsfrågorna. Vi hoppas att det når fram till avdelningar och klubbar.

Enligt LO är Pappers det industriförbund som har lägst andel medlemmar födda utomlands, nio procent. Bengt Jansson är integrationsansvarig på förbundet. Han tror att det finns flera skäl till det låga antalet. Mörkertalet när det gäller diskriminering är stort.

– Det förekommer säkert att en sökande inte är intressant för att han har ett arabiskt namn, säger Bengt Jansson.

En annan anledning kan vara att många av dagens fabriker är högteknologiska och kräver utbildning därefter. Det har en bromsande effekt för människor födda i Sverige såväl som utomlands, säger Jansson.

Andelen medlemmar födda utomlands:

Industrifacket: 21 procent.
Metall: 16 procent.
Grafiska: 12 procent.
Pappers: 9 procent.

Källa: LO

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.