Industriarbetarnas tidning

LO varnar för höga lönekrav

1 oktober, 2003

Skrivet av HANS LARSSON

Att tjänstemännen lönemässigt drar ifrån arbetarna är ett stort orosmoln inför kommande avtalsrörelse. Utvecklingen är oförenlig med LO:s krav på rättvisa, och lönebildningen närmar sig en sprängpunkt.

Det var budskapet från LO-ekonomerna som på onsdagen (1 oktober) presenterade sina ekonomiska prognoser för framtiden.

Men beskeden inför den stundande avtalsrörelsen var kärva även på andra punkter:

– Vi kan inte fortsätta ta ut högre löneökningar är omvärlden. Det klarar inte vår ekonomi, säger LO:s chefsekonom Dan Andersson.

Han kritiserar Facken inom industrin som i går (30 september) slog fast att löneutrymmet för kommande år bör ligga på 3,5 procent.

– Att gå ut med sådana krav är farligt. Fasta tal av det slaget riskerar att bli ett riktmärke i avtalsrörelsen och siffran ses som ett golv, som alla försöker komma över.

LO-ekonomerna vill i stället att lönekraven ska läggas inom ett intervall på runt 0,7 procentenheter. Vissa grupper ska få mer, andra mindre.

– Kvinnoyrkena måste till exempel prioriteras. Kvinnor tjänar fortfarande bara drygt 80 procent av vad männen tjänar.

De låga kvinnolönerna är ett av problemen inför avtalsrörelsen. Ett annat är det ökande gapet mellan arbetare och tjänstemän. Skillnaden i dag är 7 000 kronor i månaden.

– Fortsätter utvecklingen i samma takt som de senaste åtta åren kommer skillnaden mellan arbetare och tjänstemän att vara 15 000 kronor år 2020, säger LO-ekonomen Albin Kainelainen.

LO-ekonomerna förutspår en långsam uppgång i konjunkturen – en BNP-tillväxt på 2,4 respektive 2,7 procent för 2004 och 2005. Den öppna arbetslösheten väntas bita sig fast runt 4,5 procent de närmaste åren.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.