Industriarbetarnas tidning

Metallbasen vidhåller låglöne­satsning

1 oktober, 2003

Skrivet av

Fack och arbetsgivare möttes på onsdagen inför öppen ridå inför den kommande avtalsrörelsen. Metalls förbundsordförande Göran Johnsson betonade än en gång satsningen på de lågavlönade i den kommande avtalsrörelsen.

– Det finns ett stort löneproletariat även inom industrin och de måste få sitt. 18 000 industriarbatere har löner under 15 000 kronor i månaden, sa Johnsson som hämtade siffrorna ur dokumentet om industrins lågavlönade i det senaste numret av Dagens Arbete.

Det var i samband med arbetsgivarorganisationen Metallgruppens Höstkonferens på Arlanda Sky City som Göran Johnsson och Sif-ordföranden Marie-Ann Krantz mötte Metallgruppens vd Bengt Huldt i en första förpostfäktning. Som outsider deltog Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider, ”trött eftersom jag firat sedan den 14 september”.

Greider ansåg att den offentliga sektorn under vissa perioder måste få vara löneledande för att dra till sig personal.

Göran Johnsson stod fast vid uppfattningen att industrin måste vara löneledande. Men han hade ingenting emot att de lågbetalda kommunalarbetarnas och handelanställdas löner närmade sig industriarbetarnas.

– Jag tycker absolut inte att det senaste kommunalavtalet är oskäligt. Om det ändrar deras relativa löneläge är det bara bra, sa Johnsson.

Metallordföranden upprepade vad Facken inom industrin sagt dagen innan: det ekonomiska utrymmet för nästa år är 3,5 procent.

– Det innebär inte att vi ska stanna vid 1,5 procent och ge resten till kapitalet.

Johnsson var inte intresserad av att räkna av kostnader kopplade till den tredje sjuklöneveckan.

– Inte fick metallarna några utbetalningskort när sjuklöneperioden kortades från fyra till två veckor. Inte fick vi mer pengar när sjukfrånvaron i industrin gick ner från 10 till 4 procent. Vi kan ju inte förhandla en gång i månaden, lite ordning och reda måste det vara.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.