Industriarbetarnas tidning

Ökad säkerhet med ny kemikalielag

24 oktober, 2003

Skrivet av AGNETA PERSSON

Säkerheten på jobbet ska öka med en ny europeisk kemikalielagstiftning. Det vill i alla fall EU-kommissionen som nu på onsdag (29 oktober) lägger fram ett nytt lagförslag för EU-parlamentet.

Enligt lagförslaget ska företagen som tillverkar och importerar kemiska ämnen tvingas registrera alla ämnen samt göra en riskbedömning av dessa. Den som inte gör det ska inte heller ha tillträde till marknaden.

Vidare ska särskilt farliga ämnen godkännas av en central myndighet inom EU innan de får användas. Dit hör med största sannolikhet bland annat ämnen som innehåller isocyanater, enligt Kemikalieinspektionens generaldirektör Ethel Forsberg.

– Jag tror det här kan få stor betydelse för säkerheten på jobbet, säger hon. I dag har vi väldigt dålig kunskap om de ämnen vi använder, högst 20 procent av dem kan vi göra en hyfsad riskbedömning av.

I dag finns ungefär 30 000 kemiska ämnen ute på marknaden. På tio år har endast elva av dessa kartlagts. Med en ny lag, som Ethel Forsberg hoppas kan träda i kraft 2006, bör alla 30 000 ämnen ha registrerats och riskbedömts inom tio år.

– Det är en revolution jämfört med hur det ser ut i dag.

Förslaget till en ny europeisk kemikalielagstiftning har omarbetats efter hård kritik från framför allt kemiindustrin som hävdat att de nya reglerna skulle kosta för mycket och hota miljontals jobb. Kritik har också kommit från USA som menat att det skulle innebära ökad byråkrati, ökade kostnader för de amerikanska företagen och störa den globala handeln. Det lagförslag som presenterades på fredagens Arbetsmiljöriksdag innebär enklare regler för framför allt små och medelstora företag. Testkraven på kemikalier har också mildrats, något som kritiserats hårt av miljörörelsen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.