Industriarbetarnas tidning

”Slapphet med kemikalier”

24 oktober, 2003

Skrivet av ÅKE LIF

Sju av tio företag som fick besök av arbetsmiljöinspektionen nu i veckan hade brister i hanteringen av kemikalier. Det finns en slapphet som känns obehaglig, säger Kenth Pettersson, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket.

Drygt 1 800 inspektioner har genomförts under europeiska arbetsmiljöveckan, som i år haft fokus på farliga ämnen på arbetsplatserna. Små och medelstora företag i olika branscher har undersökts, bland annat screentryckerier och företag som jobbar förkromning och liknande.

I dag avslutades veckan med en arbetsmiljöriksdag, där Kenth Pettersson redogjorde för resultatet av undersökningarna.

Nedslående, tyckte Pettersson:

– 1 250 av företagen har fått skriftliga krav på åtgärder. Totalt rör det sig om 4 300 krav. Somliga tar inte ens det mest elementära på allvar, man hanterar ämnen som man inte vet något om. Det är obehagligt att tänka på.

Arbetsmiljölagen föreskriver bland annat att företag ska ha en aktuell och tillgänglig förteckning över vilka ämnen som används, och det ska finnas säkerhetsdatablad som beskriver ämnena. Vidare ska en riskbedömning göras. Utifrån den ska åtgärder vidtas och resultaten dokumenteras.

Majoriteten av de krav som ställs efter inspektionerna gäller den senare delen, det vill säga riskbedömningar och åtgärder. Men i många fall gäller det också avsaknad av förteckningar och datasäkerhetsblad.

– Vi kan inte acceptera att risker nonchaleras på arbetsplatserna, säger Kenth Pettersson.

Arbetsmiljöverkets generaldirektör anger två vägar att gå vidare på: mer resurser till ett utökat tillsynsarbete och ett intensivare informationsarbete.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.