Industriarbetarnas tidning

Strid om korvören blir principfall i AD

3 oktober, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

ABB drog bort tusen kronor ur den lokala lönepotten. Det fick de inte, enligt Metall. Fallet handlar om korvören – men kan i slutänden ge arbetsgivarna ett nytt sätt att hålla nere löneökningarna.

Ska potten för de årliga lokala löneförhandlingarna bara bygga på de anställdas grundlön? Det tycker inte Metall som därför lämnat in en stämning till Arbetsdomstolen, AD.

Tvisten rör en anställd vid ABB Building Systems i Köping. Sedan september ägs Building Systems av finländska YIT. Men tvisten kvarstår, enligt Sven-Erik Berg, ordförande i Metalls svenska förhandlingsnämnd i YIT.

Bakgrunden handlar om en metallare som tjänar 22 366 kronor i månaden. Av dessa är 1 000 kronor ett tillägg för att han har elbehörighet som han behöver i jobbet för att kontrollera starkströmsanläggningar.

Tilläggen bestämdes enligt ett lönesystem som sades upp i mitten av 1990-talet. Tilläggen har fortsatt att betalas ut även efter att lönesystemet sagts upp.

Inför de lokala löneförhandlingarna har bolaget tidigare alltid räknat in hela lönen i den sammanlagda lönepotten. Men 2003 hävdade ABB att tillägget för elbehörighet inte ska räknas som tidlön. Bolaget tog därför bort 1 000 kronor ur lönepotten. Man hänvisade till att lönesystemet sagts upp.

Metall anser dock att tilläggen ska räknas som tidlön och väljer därför att gå vidare till AD. Det konkreta enskilda fallet handlar bara om småpengar. Men principen är viktig, menar Metall.

– Det är principiellt viktigt eftersom många företag låter en allt större del av lönen bestå av tillägg, säger Metalls förbundsjurist Bo Villner.

Sven-Erik Berg på YIT Building Systems håller med:

– För oss är det här oerhört viktigt. Det lönesystem som vi funderar på nu bygger mycket på tillägg. Det kan vi inte gå med på om det inte ska räknas in i potten.

Om arbetsgivarna får räkna bort tillägg för elbehörighet, finns risken att de också kan räkna bort andra delar av lönen ur potten, befarar Sven-Erik Berg.

– Om vi accepterar tanken att allt är tillägg, ska då även semestertillägg och annat tas bort ur potten?

Metallarna på YIT Building Systems står även inför andra svårigheter. I dag meddelade bolaget att omkring 400 av 2 850 jobb i Sverige är i farozonen. En stor del av de hotande uppsägningarna kommer troligen att beröra tjänstemän. Men även en del av jobben för de 700 metallarna i bolaget runt om i landet hotas.

– Det är ännu för tidigt att säga hur många det kan röra sig om, säger Sven-Erik Berg.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.