Industriarbetarnas tidning

Tidsbrist hotar kompetensen

10 oktober, 2003

Metallarbetare får allt mindre kompetensutveckling. Deltagandet i kurser har minskat med 25 procent från 1997 till 2001.

Det visar en undersökning som Metall gjort.

Även det praktiska lärandet ute på golvet har minskat med fem procent för männen och 20 procent för kvinnorna.

– Jag kan inte säga att jag blev överraskad av resultatet, säger Margareta Pettersson som är ombudsman på Metall och ansvarig för undersökningen.

– Jag har träffat många metallare ute i landet och förstått att det går trögt med att utveckla arbetsorganisationerna. Så länge man inte gör det finns det inte en arbetsgivare som är intresserad av att ge sina anställda kompetensutveckling.

Om skillnaden mellan män och kvinnor säger hon att den också var förväntad:

– Kvinnorna finns ofta på de jobb som kräver mindre. Lager, montering och andra verksamheter med låg förädlingsgrad.

Undersökningen bygger på enkäter som skickats ut till 550 fackklubbar i de sju största avtalsområdena. Klubbarna representerar 120 000 medlemmar.

Det absolut vanligaste skälet som uppges till kompetensutvecklingens minskning är brist på tid. Ett annat ofta angett skäl är brist på kompetens hos ledningen.

Andra resultat från undersökningen är:

• På drygt en tredjedel av arbetsplatserna genomfördes ingen kursverksamhet alls under år 2001.

• På de största företagen har det genomsnittliga deltagandet i kurser minskat med en dag per manlig anställd under åren 1997 till 2001. (Från knappt fyra dagar om året till knappt tre.)

• Innehållet i den kompetensutveckling som ges har koncentrerats ytterligare till kunskaper kopplade direkt till arbetet. Att skaffa sig kunskaper för framtiden blir allt mindre vanligt.

Ett lysande undantag är bilverkstäderna och gruvindustrin. I de branscherna har antalet kursdagar ökat under åren 1997 till 2001. Förmodligen beror det på den allt snabbare utvecklingen av nya årsmodeller inom bilindustrin, och på gruvverksamhetens rationaliseringar.

Vad ska Metall göra åt den krympande kompetensutvecklingen ute på företagen?

– Vi måste få igång jobbet med att ändra arbetsorganisationerna, säger Margareta Pettersson. Under 90-talat handlade vårt arbete mest om att trygga jobben och satsa på tillväxt.

– Jag tycker att förutsättningarna borde öka. Vi har ju en förväntad arbetskraftsbrist vilket borde ge större möjligheter.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.