Industriarbetarnas tidning

Tjänstemännen drar ifrån

16 oktober, 2003

Skrivet av HANS LARSSON

Löneskillnaderna mellan arbetare och tjänstemän ökar och har så gjort ända sedan 1998. Åren dessförinnan knappade arbetarna in något på tjänstemännen, men sedan har klyftan stadigt vidgats.

Det framgår av den statistik Facken inom industrin presenterade på torsdagen (16 oktober). Statistiken är hett stoff inför den stundande avtalsrörelsen, där arbetare och tjänstemän delvis samordnar sina förhandlingar.

– Genom den här statistiken har vi bra koll på utvecklingen. Och det kan inte vara så att samma grupper ska vara vinnare hela tiden, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.

– Men det är inte de centrala avtalen som legat högre för tjänstemännen, utan skillnaderna beror på den lokala lönebildningen, säger Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman.

Är då tjänstemännen beredda att avstå löneökningar i kommande avtalsförhandlingar för att skillnaderna till arbetarna ska minska?

– Det är en diskussion vi nu har framför oss, där många faktorer ska vägas in, säger SIF:s förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt. Vi är medvetna om att tjänstemännen fått något mer den senaste avtalsperioden, men tidigare var det LO-grupperna som fick några tiondelar mer. Och dessutom vet vi att tjänstemännen haft en extremt dålig löneutveckling under 2003.

Medellönen för en arbetare inom industrin var i fjol 18 316 kronor i månaden. För motsvarande tjänsteman var medellönen 27 146. I lönen inräknas inte övertidsersättning, ob-tillägg eller skifttillägg.

Genomsnittsåldern bland arbetarna var drygt 40 år och bland tjänstemännen drygt 43 år. I rapporten konstateras att det finns ett starkt samband mellan lönenivå och ålder, framför allt bland tjänstemännen.

Det finns stora skillnader i lönekurvorna för män och kvinnor, speciellt i åldrarna över 30 år. Kvinnorna har en betydligt flackare löneutveckling än männen. Vid 30 års ålder är skillnaden ungefär tre procent. Vid 50 års ålder ligger kvinnornas löner hela 13 procent lägre än männens.

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är större bland tjänstemän än bland arbetare och skillnaderna ökar dessutom med åren. Kvinnliga tjänstemän över 45 år har mindre än 80 procent av de manliga tjänstemännens löner. Bland arbetare har kvinnor i genomsnitt 93 procent av männens löner.

– På den här punkten är det vi i SIF som är sämst. Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är oförklarliga och detta kan vi inte leva med längre. Jämställda löner blir ett av våra viktigaste krav i den kommande avtalsrörelsen, säger Lars-Bonny Ramstedt.

Det avtalsområde inom industrin som toppar löneligan är stål- och metall. Där är medellönen för arbetare 19 200 kronor per månad och för tjänstemän 27 900 kronor.

Av statistiken framgår också att tjänstemän i Stockholm ligger 4 000–5 000 kronor i månaden över sina kollegor i resten av landet. Bland arbetarna finns inga större skillnader i lön mellan olika delar av landet.

Löneskillnaderna mellan arbetare och tjänstemän har ökat de senaste åren. Mellan 2001 och 2002 ökade medellönen för industriarbetarna som kollektiv med 3,1 procent och för tjänstemännen med 3,7 procent.

Statistiken som Facken inom industrin tagit fram leder nu till krav i avtalsförhandlingarna på en partsgemensam statistik.

– Vi måste få arbetsgivarna att ställa upp på detta, för att ha ett gemensamt underlag att diskutera utifrån, säger Lennart Olovsson i Pappers och SIF:s förhandlingschef Lars-Bonny Ramstedt tillägger:

– Vi kan helt enkelt inte gå ut ur den här avtalsrörelsen utan att ha fått till en gemensam statistik med arbetsgivarna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.