Industriarbetarnas tidning

Volvo Aero krymper enligt plan

22 oktober, 2003

Skrivet av MINNA MÄKI

I veckan avslutades förhandlingarna om varsel av 150 metallare på Volvo Aero i Trollhättan. Antalet uppsagda stannar på 102, resten försvinner genom avtalspension och naturliga avgångar.

Förhandlingarna om varslet som lades i maj har dragit ut på tiden. Svårast har det varit att komma överens om jobb för dem med smal kompetens, säger Tonnie Andersson, vice ordförande på Volvo Aeros verkstadsklubb. Ibland har det handlat om kompetens som de anställda själva valt bort.

– En del lite äldre har inte velat utföra vissa jobb, säger Tonnie Andersson. Nu har de fått bita i det sura äpplet.

Förr fanns det utrymme för dem som inte ville utföra krävande arbetsuppgifter, både företag och arbetskamrater såg mellan fingrarna. Tonnie Andersson tycker att företaget gjort sin ståndpunkt i den frågan klar i förhandlingarna.

– När tiderna blir kärvare och arbetsstyrkan mindre måste fler klara fler arbetsuppgifter, säger han.

Facket har lyckats förhandla om avtalspension för 23 anställda. Lika många har försvunnit genom naturliga avgångar det senaste halvåret. Antalet anställda minskar alltså med sammanlagt 148 personer.

Det närmaste året blir inte roligt, säger Andersson. Han hoppas på en ökning efter det. Men den får inte komma för snabbt.

– Vår oro är att det vänder tvärt och att vi inte hinner komma upp i bemanning för att klara det. Så har det varit efter tidigare varsel.

I dag är stämningen på golvet dämpad. Många bekymrar sig för hur de ska klara sig på a-kassan. I teorin är den 80 procent av lönen, men i praktiken får många bara ut 50 procent eftersom skifttilläggen gör att lönerna snabbt når taket i försäkringen.

Varslet innebär också att 68 personer blir omplacerade. Några tar det hårdare än om de skulle blivit uppsagda, säger Tonnie Andersson.

– De har jobbat länge på företaget och nu tycker de att de får ett skitjobb.

De första uppsagda lämnar Volvo Aero om tre månader. Till försommaren nästa år har de med längst anställningstid stämplat ut för sista gången.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.