Industriarbetarnas tidning

Allt svårare få fast jobb

19 november, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Det blir allt ovanligare med fasta jobb. Sedan 1990 har andelen visstidsanställda ökat stort. Bland Industrifackets, Metalls och Grafikernas medlemmar har de tillfälliga jobben mer än fördubblats.

Sammanlagt hade omkring 510 000 anställda, eller 14 procent av de anställda, bara en visstidsanställning i början av 2003. Det är en ökning sedan 1990 när andelen tidsbegränsade anställningar var nio procent. Det visar LO-rapporten ”Anställningsformer och arbetstider 2003”.

Andelen visstidsanställda ökade stort under 1990-talet och har legat på ungefär samma nivå sedan fem år tillbaka. Utvecklingen ser likadan ut i andra länder i Europa. Sverige ligger nära EU-snittet när det gäller visstidsanställningar, enligt LO.

Anställningsförhållandena skiljer sig mellan olika delar av arbetsmarknaden. Unga och kvinnliga medlemmar i LO-fack har extra svårt att hitta ett fast jobb. Bland LO-kvinnor i åldrarna 25-29 år har andelen tidsbegränsade anställningar nästan fördubblats sedan 1990, från 15 till närmare 30 procent.

I snitt har 12 procent av LO-fackens medlemmar en tidsbegränsad anställning. Vanligast är det i Hotell- och restaurangfacket där var fjärde anställd saknar ett fast jobb. I Kommunal gäller det 16 procent av medlemmarna.

Bland industrins kollektivanställda är det betydligt vanligare med ett fast jobb. Men även där blir visstidsanställningarna vanligare. I Industrifacket har andelen anställda med visstidsanställningar ökat från fem till tio procent sedan 1990. I Metall har visstidsanställningarna ökat från tre till sju procent. I Grafiska fackförbundet har de ökat från två till sju procent. Av Pappers medlemmar har fem procent en tillfällig anställning. Där såg det likadant ut 1990.

I industrin är de tillfälliga jobben vanligast på små arbetsplatser. På tillverkningsindustrier med mindre än fem anställda har hela 14 procent en visstidsanställning. På tillverkningsindustrier med över 100 anställda har bara mellan tre och fyra procent ett tillfälligt jobb.

Erland Olauson, avtalssekreterare på LO, tycker att det är ett fackligt problem att de tillfälliga jobben är vanligast hos små arbetsgivare.

– Det är ett bekymmer eftersom små arbetsplatser ofta saknar klubbar och har sämre facklig bevakning. Samtidig blir de små företagen fler.

Vad gör då LO och förbunden åt de otryggare jobben? Erland Olauson pekar på två förslag som lyfts fram av LO i avtalsrörelsen:

– Det vi lyckats ena oss om nu är ett omställningsavtal. Dessutom vill vi komma åt situationen när man tar in inhyrningsföretag i stället för att återanställa.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?