Industriarbetarnas tidning

DA:s arkiv helt lagligt

17 november, 2003

Datainspektionen har avskrivit Almegas anmälan mot Dagens Arbete. Det strider inte mot lagen att spara artiklar med personuppgifter i internettidningens arkiv, menar inspektionen.

Saken gällde ett antal artiklar som publicerades på Dagens Arbetes internettidning för två år sedan. Artiklarna handlar om missförhållanden på företaget Tvättjänst i Stockholm.

I artiklarna nämns företagsledarnas släktskap till varandra och aktieägandet i företaget.

Almega, som är Tvättjänsts arbetsgivarorganisation, anmälde Dagens Arbete till Datatinspektionen. Almega ansåg att lagring av artiklar med den här typen av personuppgifter kan strida mot personuppgiftslagen, Pul.

Nu har alltså Datainspektionen gått igenom ärendet och konstaterar att det inte finns någon grund för att misstänka lagbrott. Dagens Arbetes artiklar på hemsidan skyddas av grundlagens tryckfrihetsregler. Och grundlagen står över Pul.

Almegas jurist Peter Lindgren vill inte kommentera Datainspektionens beslut. På frågan om organisationen ska gå vidare med saken och driva frågan om förtal säger han:

-Absolut inte. Det har aldrig varit frågan om förtal.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.