Industriarbetarnas tidning

”Girighet ökar klyftorna”

17 november, 2003

Skrivet av ELISABET HOFF

Det är hög tid att även näringslivets toppar visar samhällsansvar. Om detta var Industrifackets överstyrelse enig när den samlades för sitt novembermöte.

Veckan innan hade förutsättningarna inför 2004 års avtalsrörelse avhandlats i en tre dagar lång avtalskonferens där mycket kom att handla om industrianställdas ansvar för tillväxt och reallöneökningar genom måttliga lönekrav.

I ett uttalande säger överstyrelsen att Industrifackets medlemmar är beredda att ta sitt ansvar men att det samtidigt finns allvarliga hot mot välfärd och tillväxt:

”Det är helt förkastligt att näringslivets toppar fortsätter att tilldela varandra enorma lönelyft, bonustillägg och liknande. Girigheten undergräver samhällsmoralen och ökar klyftorna mellan människor.

När direktörerna trots hård kritik fortsätter med omfattande bonusprogram och förmåner i överflöd minskar det näringslivets trovärdighet. Girigheten kastar en djup skugga över den viktiga diskussionen om tillväxt och industriell utveckling.”

Överstyrelsen kräver ett slut på girigheten i näringslivet. ”Det är hög tid att också näringslivet visar samhällsansvar”, avslutas uttalandet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.