Industriarbetarnas tidning

Glasriket behöver stöd

24 november, 2003

Skrivet av ELISABET HOFF

Svenskt glas är inte vilken industri som helst utan en nationell kulturangelägenhet. Därför bör offentliga medel tillföras regionerna i Glasriket, anser Industrifacket som på måndagen presenterade en utredning om glasindustrins framtid.

Glasriket är i gungning. På drygt tio år har 500 av 1 500 jobb på de svenska glasbruken försvunnit. Detta år har varslen duggat extra tätt och många har oroligt undrat vad som ska bli kvar av detta svenska kulturarv.

I Småland har kommuner, län och glasbruk haft gemensamma konferenser för att hitta strategier för framtiden. I detta arbete har Industrifacket deltagit, både lokalt och från centralt håll.

Bland annat har fackklubbsordföranden från alla glasbruk i Kronoberg och Kalmar län redovisat situationen för respektive glasbruk. Redovisningarna har legat till grund för Industrifackets analys av förutsättningarna för industrin i framtiden.

Bland annat kan konstateras att en del glasbruk går bra och till och med nyanställer, medan andra dras med stora problem och tvingas skära ned. Trots att kostnader och konkurrens från lågprisländer ser likadana ut för alla.

Enligt Industrifacket kan skillnaderna härledas till enskilda glasbruks ägare och ledning. Utvecklingen av design är en annan viktig faktor.

Detta är faktorer som bara industrin själv kan rätta till. Men den behöver hjälp på traven, anser Industrifacket. Bland annat genom att få detta påvisat.

Annan hjälp är regionalt stöd till turistsatsningar i Glasriket, stöd till nyskapande designers som vill jobba i egen regi och satsning på utbildning, inte minst teoretisk.

Rapporten ”Den manuella glasindustrins framtid som bärare av svensk kulturdesign” presenterades på en pressträff på Växjö universtitet.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen