Industriarbetarnas tidning

Hård kritik mot Kährs

6 november, 2003

Skrivet av KRISTINA FLEMMING

Avtalssekreterare Per-Olof Sjöö på Skogs- och Träfacket i Stockholm reagerar på Kährs vd Folke Beckers uttalande att sågverket i Blomstermåla kommer att läggas ned om facket inte gör avkall på turordningsreglerna.

– Vad han talar om, är ju vilket förhandlingsresultat som måste bli för att sågen ska vara kvar. Det är anmärkningsvärt. Det är ett stort avsteg från normal ordning.

Folke Becker på Kährs har hävdat att sågverket i Blomstermåla bara kan drivas vidare om Kährs får behålla de människor de vill på sågen. Sågen hänger ihop med golvfabriken i Blomstermåla som är nedläggningshotad. Om Kährs tvingas följa principen sist in först ut, läggs även sågen ned, så måste man tolka Beckers kommentarer till Sia.

– Han visar bristande respekt för förhandlingsordningen. Det är märkligt att han går ut med det här innan förhandlingarna har startat, påpekar Skogs och Träs Per-Olof Sjöö.

– Löntagarkonsultens resultat ska ju värderas först, innan dess kan de inte förhandla. Nu lägger vd en hämsko på de lokala förhandlingarna. Det har jag aldrig upplevt från ett stort företag tidigare, inte i det här skedet och inte offentligt.

– Jag tycker Folke Becker brister i sin förhandlingsskyldighet.

Formellt kan dock inte förbundet centralt göra någonting, säger Per-Olof Sjöö. I normalfallet löser man problemen lokalt. Och Kährs vd Folke Becker har redan talat om vad han anser. I slutänden är det bolaget som beslutar.

Per-Olof Sjöö:

– Man kan aldrig tvinga ett företag att behålla en verksamhet.

Guerrino Dobrini sitter i Kährs styrelse som representant för löntagarna. När förändringarna i företaget började diskuteras på styrelsemöte den 30 april i år, belades han med tystnadsplikt.

– Jag är som vilken styrelseledamot som helst i det läget, säger Dobrini. Vi krävde att företaget skulle informera fackklubben i Blomstermåla.

Först den 19 augusti nådde informationen fackklubben på Blomstermålafabriken, verksamheten ska upphöra till semestern nästa år. Beslutet fattades samma dag vid ett telefonsammanträde med koncernledningen för Nybron Flooring i Geneve, som ägs av ett svenskt och ett schweiziskt investmentbolag.

– Med facit i hand tycker jag det är i senaste laget, säger Guerrino Dobrini till Sia.

– Det gör mig ont om Blomstermåla.

När Sia vänder sig till arbetsgivarparten, Trä- och Möbelindustriförbundet, svarar den avtalsansvarige, Leif Forshall:

– Vi kommenterar inte vad en vd i ett enskilt medlemsföretag säger han.

Anders Elghorn/Sia

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.