Industriarbetarnas tidning

Historiskt upplägg, säger Johnsson

3 november, 2003

Skrivet av

LO-förbunden är på samma linje som de två stora tjänstemannaförbunden. – Det gör årets avtalsupplägg historiskt, säger Metalls ordförande Göran Johnsson som också är ordförande i industrifackens samarbetsorgan FI-rådet.

Han är nöjd med de förslag till avtalsplattformar som presenterades idag.

– Visst är det historiskt att Sif och CF ställer sig bakom en insamlingsmodell med kronor och ören.

– Genom att köra två parallella spår stärker vi den fackliga sammanhållningen. Det kommer att behövas mot arbetsgivarna.

Avtalsrörelsen väntas bli ovanligt tuff. Inte minst på grund av att facken denna gång satsar på att höja de lågavlönades löner. Arbetsgivarna ogillar låglönesatsningar, och det var längesedan den samlade fackföreningsrörelsen så tydligt markerade att de lägst avlönade ska ha mer.

– Vi har bundit oss för en låglöneprofil, säger Göran Johnsson.

Industrins fack kräver 560 kronor mer i månaden, vilket motsvarar 2,7 procent. Därutöver 9 timmars arbetstidsförkortning på ett år – värt 0,5 procent av löneutrymmet. Totalt blir det 3,2 procent, lika mycket som i LO-förbundens plattform.

60 procent av industrins anställda befinner sig under brytpunkten på 20 700 kronor, enligt Johnsson. Det innebär att för dem som tjänar under 20 700 kronor i månaden är avtalskravet i procent värt mer än 3,2.

– Vi vill dessutom höja minimilönerna med mer än 3,5 procent och satsa på lägsta semesterlön. Det gynnar också de lågavlönade.

Du har alltid sagt att kompetensutveckling är den viktigaste låglönesatsningen. Men i plattformen finns inget krav på hur stor del av arbetstiden som bör avsättas. Är inte det ett steg tillbaka?

– Det är sant att vi inte preciserat en lägsta tidsgräns. Preciseringar av den typen får komma upp i respektive förbunds krav.

– Däremot har vi en skarp skrivning som innebär att ingen får sägas upp på grund av bristande kompetens om arbetsgivaren struntat i kompetensutveckling. Det gynnar de mest utsatta.

Tjänstemännen har ju dragit ifrån arbetarna, inte minst på verkstadsavtalets område. På vad sätt tycker du att avtalsplattformen uttrycker Metalls långsiktiga strategi att återställa lönerelationerna till tjänstemännen?

– För det första: våra avtalskrav försvagar inte Sveriges konkurrenskraft. När den internationella konjunkturen vänder står vi väl rustade.

– För det andra: om en grupp fått mer än de andra i ett eller två år så ska de som har högre löneläge få mindre nästa gång. Annars försämras förutsättningarna för sammanhållningen.

– Siffrorna i de tecknade avtalen har varit mindre än tjänstemännen i själva verket senare fått ut. Det är ett problem som har att göra med chefslönesättningen. För när cheferna gett mer åt sig själva har de gett en extra slant åt gänget bredvid och så har det spridits neråt i organisationen.

– Det här är inte bra. Det kan ställa industriavtalet i en dålig dager. Arbetsgivarna måste skärpa sig.

Och inte betala tjänstemännen så mycket menar du?

– Det säger jag inte rent ut. Men de måste se till att utfallet är rimligt. Klyftan till andra grupper får inte växa.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?