Industriarbetarnas tidning

”Höjdares lönelyft stör”

6 november, 2003

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Grafikernas ordförande Jan Österlind är mycket irriterad över att endast LO:s medlemmar avkrävs återhållsamhet och samhällsansvar när det gäller nivån på löneökningarna.

– När samhällets höjdare på alla plan, generaldirektörer och chefer inom kommuner och landsting, ja även politiker, höjer sina löner med betydligt fler procent än våra grupper skickar de signaler som stör avtalsrörelsen. Att vi då ska vara restriktiva håller inte i längden, säger Jan Österlind.

Efter onsdagens avtalskonferens beslutade grafikernas förbundsstyrelse att ansluta sig till LO-förbundens gemensamma plattform inför avtalsrörelsen.

Plattformen innebär ett totalt löneutrymme på 650 kronor, vilket blir 3,2 procent för den som tjänar strax över 20 000 och 4,2 procent för den som har lite över 15 000. Dessutom ska alla garanteras minst 350 kronor. Det är en nivå som Jan Österlind anser är rimlig, även för den grafiska branschen.

– Nivån är väl avvägd. Naturligtvis kommer vi att få höra att branschen har dålig lönsamhet och lider av överkapacitet. Men det är inte de grafiska arbetarna som ska betala för den dåliga lönsamheten, anser han.

Han ser inga nackdelar med LO:s plattform, som till stora delar liknar grafikernas tidigare konstruktioner, tvärt om.

– Enigheten ger en samlad styrka, och den kan komma att behövas.

Den grafiska branschen är det enda området där tjänstemännen inte lyckats öka sina löner mera än arbetarna. Det kan dels bero på avtalet, dels på branschstrukturen.

Även tjänstemännen inom Facken inom industrin, Sif och Cf, Civilingenjörerna, har – för första gången – ställt sig bakom en liknande plattform med kronor och ören. Facken inom industrin har dock redan nu angett att 0,5 procent av löneutrymmet ska gå till arbetstidsförkortning, 9 timmar till per år, drygt en arbetsdag.

Tjänstemännen har aldrig tidigare ställt upp på att ange lönekrav i kronor och ören. Jan Österlind tror att den ändrade inställningen beror på att deras stora låglönegrupper trycker på.

– Det ligger i förbundens intresse att minska klyftorna och de ser antagligen fördelarna med den här modellen. Många av deras lågavlönade ”kontorsslavar” identifierar sig som arbetare och det är en styrka att dela samma synsätt och därmed ingå i ett större löntagarkollektiv.

Efter nyår drar lönerörelsen igång på allvar. Grafikernas civil- och förpackningsavtal går ut den 30 april och avtalet på tidningarna den 31 maj..

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.