Industriarbetarnas tidning

Kemiguiden ger råd och hjälp

27 november, 2003

Skrivet av ÅKE LIF

Nu kommer Kemiguiden, en interaktiv webbplats på internet där arbetsplatser som använder kemiska ämnen kan få råd och hjälp.

Man kan titta på Kemiguiden redan nu (www.prevent.se/kemiguiden), men den ska fungera fullt ut från årsskiftet.

Kemiguiden, som är gratis, är dels en uppslagsbok, där man kan hitta allt om lagar, förordningar och annat som rör kemikaliehantering, dels en interaktiv del.

Det senare innebär att företag kan logga in sig och besvara ett antal frågor. Med svaren som underlag kan Kemiguiden ge skräddarsydda råd och tips till det enskilda företaget. Det kan gälla exempelvis hur man hanterar säkerhetsdatablad eller hur man gör en riskbedömning.

Under EU:s arbetsmiljövecka nyligen genomfördes ett stort svep av inspektioner på företag som använder kemiska ämnen. När Arbetsmiljöverkets generaldirektör Kenth Pettersson summerade kampanjen kunde han besviket konstatera att bara en tredjedel av de undersökta företagen levde upp till kraven när det gäller hanteringen av dessa ämnen.

Bristerna avspeglas också i statistiken. Under åren 2000-2001 anmäldes mer än 5 000 arbetesskador orsakade av kemiska ämnen.

Problemen är störst på små och medelstora företag. Det är också till dessa som Kemiguiden i första hand riktar sig, bland annat genom att samla alla lagar och regler som finns för arbetet med kemiska ämnen.

Skaparna säger själva att ”de arbetsplatser som arbetar enligt Kemiguiden inte ska behöva riskera åtal för brister i sitt kemikaliearbete” – under förutsättning att man följer de råd man får.

Guiden har tagits fram av Ann-Beth Antonsson och Elina Alvarez på IVL Svenska Miljöinstitutet. Bakom projektet står både arbetsgivarorganisationer och fack (bland annat Industrifacket) tillsammans med Arbetsmiljöverket och Prevent. Avtalsförsäkringskoncernen Afa har bidragit till finansieringen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.