Industriarbetarnas tidning

LO vill skapa tillväxt

6 november, 2003

Skrivet av HANS LARSSON

Det är nödvändigt för Sveriges framtid att tillväxten ökar. Men för att nå målet om ökad tillväxt måste fler arbeta. Det deklarerar LO inför de tillväxtsamtal som regeringen ska ha med arbetsmarknadens parter och näringslivet på söndag (9 november).

– Det finns inga genvägar. En del tror att man får ökad tillväxt genom att sänka förmögenhetsskatter eller andra skatter för vissa nyckelgrupper. Men det ger ingen tillväxt, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

– I stället är det genom att så många som möjligt är verksamma på arbetsmarknaden som man kan skapa tillväxt. Det största hindret i dag för ökad tillväxt är den låga sysselsättningsgraden.

LO anser att vi har för många sjuka och arbetslösa, för många som jobbar deltid och för många med utländsk bakgrund som stängs ute från arbetsmarknaden. Att få ut dessa grupper i arbetslivet är den viktigaste åtgärden för att öka tillväxten.

– Näringslivet plockar ut några hjärtefrågor, som skattesänkningar av olika slag, och säger att detta ökar tillväxten. Så enkelt är det inte. Vi måste se allt i ett större sammanhang om vi ska få fart på tillväxten, säger Wanja Lundby-Wedin.

LO presenterade på torsdagen (6 november) en tillväxttrappa i sju steg. Den innehåller bland annat krav på bättre utbildning, satsningar på infrastruktur, ordning och reda på arbetsmarknaden med kollektivavtal och långsiktiga spelregler, en bra arbetslöshetsersättning, stark arbetsrätt och stabila statsfinanser.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.