Industriarbetarnas tidning

Myndigheter vägrade samarbeta

13 november, 2003

Skrivet av AGNETA PERSSON

Försäkringskassan ansåg att hon var för frisk för sjukpenning. Arbetsförmedlingen sa att hon var för sjuk för a-kassa. Kristina lämnades utan ersättning och tvingades leva på sin arbetslöse man.

Vi kan kalla henne Kristina. Och vi kan kalla honom Leif. Vi möts någonstans i Sverige. Kristina och Leif vill vara anonyma, de är rädda för att myndigheterna ska ställa till ännu mer besvär om de får veta att de går ut i tidningen med det här.

Kristina har några år kvar till femtio. Hon kan ingen svenska och har en kraftig pisksnärtskada i nacken efter att ha blivit påkörd bakifrån i bilen vid flera olika tillfällen.

När vi möts är det en hyfsat bra dag för Kristina. Andra dagar ligger hon i sängen och tänker att hon lika gärna kan dö. Sådana dagar tappar hon räkningen på hur många smärtstillande hon har tagit. Leif får hålla ett öga.

Från början jobbade Kristina som maskinoperatör. De sista tio åren har det blivit vikariat lite här och där. Kristina har varit sjukskriven till och från sedan hon blev påkörd första gången. Sedan dess har besvären blivit mycket värre. Vintern för två år sedan blev hon sjukskriven på heltid.

I våras började Kristina arbetsträna i kommunen där hon bor. Hon uppfattade det som ett villkor från försäkringskassans sida för att få behålla sjukpenningen. Dessutom ville hon gärna prova och se om det var ett jobb hon skulle kunna klara av. Men arbetet var tungt och Kristina blev sämre.

I somras kom det ett brev från försäkringskassan. Leif fick översätta. Det stod att Kristina är för frisk för att få sjukpenning. Ersättningen stoppades och Kristina fick börja stämpla istället.

Efter ett par veckor kom det ett nytt brev, från arbetsförmedlingen den här gången. Leif översatte att Kristina anses vara för sjuk för att kunna stå till arbetsmarknadens förfogande. Det stod att hon avanmälts från arbetsförmedlingen och att a-kassan stoppats.

Kristina hänvisades till socialen.

Men sedan vände det. Samma dag som jag träffar Kristina och Leif, har de fått veta att Kristina nu ska få tillbaks sin a-kassa.

– Arbetsförmedlingen har äntligen påanmält henne efter att jag ringt och sagt att dom bara inte får göra så, förklarar fackets ombudsman i området när jag senare ringer upp honom. Hon hade ju inte ens rätt att få beslutet omprövat så länge hon inte var anmäld!

Kristina har ombudsmannen att tacka för allt, säger hon. Själv hade hon aldrig orkat kämpa. Men Kristina och Leif vågar inte andas ut. Vad är det som säger att det inte kommer att hända igen? Om knappt två månader har hon stämplat slut på sina dagar.

– Efter sådana smällar kan man inte lita på något, säger Leif. Vi vågar inte planera framåt alls.

Kristina är inte ensam om att ha blivit avstängd från både a-kassa och sjukpenning. Men det är ovanligt och ett uttryck för dålig kommunikation mellan två myndigheter, anser experter som Dagens Arbete har pratat med.

Om arbetsförmedlingen anser att en person är för sjuk för att kunna stå till arbetsmarknadens förfogande så måste a-kassan gå på arbetsförmedlingens linje. Väljer arbetsförmedlingen att avanmäla en person så kan inte heller någon a-kassa betalas ut.

– Det här är inget nytt, det har varit ett problem så länge sjukförsäkringen funnits, säger Ray Olsson som är kassaföreståndare på Industrifacket. Vi har inget handlingsutrymme och kan inte göra något, bara tycka att det är för jävligt.

Däremot kan facket överklaga beslut och driva ärendet till domstol. Men då krävs det att den som drabbats bestämmer sig för om han eller hon är sjuk eller frisk. Det säger Rosalie Andersson som är ombudsman på Industrifacket.

– Först då kan vi överklaga ärendet, annars vet vi inte vilken linje vi ska driva.

Riksförsäkringsverket och Arbetsmarknadsstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att hitta ett system som fångar upp personer som står mittemellan sjukpenning och a-kassa. Försöksverksamheten pågår på fem ställen i landet sedan 2002: Västerås kommun, Blekinge län, Västra Frölunda, Norrköping och Övertorneå/Haparanda. Projektet heter FAROS och tanken är att det ska byggas ut över hela landet.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.