Industriarbetarnas tidning

SKF först ut med globalt avtal

20 november, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Facket och ledningen i SKF bryter ny mark. De har tecknat ett globalt avtal för 38 000 anställda. Det är det första globala avtalet i verkstadsindustrin som tecknas av ett nordiskt företag.

I slutet av oktober skrev Kennet Carlsson, klubbordförande på SKF i Göteborg och ordförande i SKF:s världsfackliga råd, under avtalet med SKF.

Avtalet började gälla i november och var ett resultat av många års diskussioner mellan facken och företaget.

– Vi hoppas att det här sätter igång en process där andra företag känner sig manade att följa efter, säger Kennet Carlsson.

Redan tidigare har SKF en uppförandekod med etiska regler mot kunder och aktieägare. Men uppförandekoden är ensidigt tagen av bolagsstyrelsen. Avtalet har däremot kommit till i förhandlingar med det fackliga världsrådet och IMF, Internationella metallfederationen. Och avtalet gäller de anställda i SKF.

Några av punkterna i avtalet är:
• Skrivningar om förbud mot barn- och slavarbete.
• SKF förbinder sig att betala den minsta lag- eller avtalsstadgade lönen i respektive land.
• Uppmaningar till SKF:s underleverantörer att följa liknande etiska riktlinjer.
• Normer för arbetsmiljö och kompetensutveckling för alla SKF-anställda.
• En skrivning om att alla ska ha rätt att organisera sig i facket och att ingen ska diskrimineras på grund av fackligt engagemang.

– Skrivningen om till exempel arbetsmiljö kanske inte påverkar oss i Sverige. Men en del fabriker i Östeuropa har en bit kvar att gå. Då blir det här avtalet ett stöd för de anställda där, säger Kennet Carlsson.

Innan avtalet undertecknades har chefer inom SKF runt om i världen fått utbildning om dess innehåll. Kennet Carlsson ser det som oerhört betydelsefullt.

– För oss har det varit viktigt att det här inte bara blir tomma ord. Det här avtalet ska vara ett levande dokument. Chefer och anställda ska känna ansvar för innehållet och avtalet ska följas upp.

Och hur följs det upp?

– Genom att vi varje år ska göra nedslag i olika fabriker runt om i världen och specialgranska ett antal frågor kopplade till uppförandekoden.

– Vår fördel är att vi har ett fackligt världsråd. Om vi får tips om att något verkar konstigt har företaget alltid låtit oss åka ut på plats och kontrollera det.

SKF:s ledning ser avtalet som en naturlig uppföljning av de uppförandekoder bolaget antagit tidigare.

– Vi tycker att det här är bra. Vi har haft ett långt samarbete med facket och avtalet sätter på pränt vad vi redan jobbat med i många år, säger SKF:s informationschef Lars G Malmer.

SKF-avtalet gäller 38 000 SKF-anställda runt om i världen. Det är det första globala avtalet som ett nordiskt företag inom verkstadsindustrin skriver på. Andra svenska företag som tecknat globala avtal är Skanska, Ikea på träsidan och Boliden på gruvsiden.

Totalt finns det ett trettiotal globala avtal i världen, enligt Jan-Åke Olsson, chef för Metalls internationella enhet. Inom verkstadsindustrin finns en handfull globala avtal, tecknade av bland annat tyska Volkswagen och Daimler-Chrysler.

– Avtalet på SKF är ett genombrott eftersom det är i verkstadsindustrin och har diskuterats under lång tid, säger Jan-Åke Olsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?