Industriarbetarnas tidning

Allt fler blir allt fetare

2 december, 2003

Skrivet av MINNA MÄKI

Dåliga matvanor och ingen motion gör svensken allt fetare. Under de senaste tjugo åren har antalet överviktiga fördubblats. Arbetarklassen drabbas värst.

De flesta som forskar kring folkhälsan är överens om det starka sambandet mellan matvanor, hälsa och klass. Fetma drabbar dem som har det sämst: lågutbildade, arbetslösa, invandrare och människor med sociala problem.

En rapport från Västra Götalandsregionen sammanfattar läget så här:

Barn till välutbildade föräldrar i storstäder tränar mer, äter bättre och väger mindre än barn till lågutbildade och arbetslösa som bor på landet.

Även bland vuxna finns skillnader i levnadsvanor visar en rapport från Folkhälsoinstitutet. Bland medelålders svenskar finns ett tydligt samband mellan lusten att motionera, den egna utbildningsnivån och var man bor.

Under de senaste tjugo åren har andelen svenskar som lider av fetma fördubblats från 250 000 till 500 000. Räknar man dessutom in de människor som räknas som överviktiga omfattas 2,5 miljoner svenskar.

Vad övervikten kostar samhället i form av förtidspensioneringar, sjukskrivningar och direkta sjukvårdskostnader finns det ingen som kan säga. En siffra som nämnts, bland annat av Statens beredning för medicinsk utvärdering, är sex miljarder kronor.

Kostnaderna har lett till att företagen börjat intressera sig för sambandet mellan ohälsa, övervikt och sjukfrånvaro. På många arbetsplatser pågår friskvårdsprojekt som innehåller viktväktarkurser, motion och hjälp att sluta röka.

Läs mer i dokumentet Fetma – den nya klassjukdomen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.