Industriarbetarnas tidning

Allt fler sjukpenningar dras in

16 december, 2003

Antalet indragningar av sjukpenningen har ökat med runt 30 procent under de senaste två åren, enligt LO-TCO Rättsskydd.

En av de drabbade är Gunnar Jernström, 61 år och arbetsskadad efter 37 år som lastbilschaufför.

– En skandal och ett övertramp som tyvärr blir allt vanligare, säger Stig Janson på LO-TCO Rättsskydd.

Gunnar Jernström har jobbat på Södertäljes Varmförzinkning sedan början av 60-talet. Under alla år har hans arbetsuppgift varit att köra ut galvade smidesprodukter till byggena i företagets lastbil.

Under 90-talet började han få ont i sitt ena knä. Smärtan gick inte över och efter ett tag började han halta. Han opererades och var sjukskriven i flera olika omgångar.

År 2000 fick han beskedet av läkare att knäet var helt utslitet. Det fanns inget mer att göra än att sluta köra lastbil.

Gunnar blev sjukskriven igen, men efter ett år drog försäkringskassan in hans sjukpenning. Motivationen var att Gunnar hade tillräcklig arbetsförmåga kvar för att söka ett annat jobb.

– På arbetsförmedlingen fick jag i stort sett höra att jag var ett omöjligt fall, för gammal, arbetsskadad, med bara 8-årig folkskola som utbildning.

LO-TCO Rättsskydd (som sköter ärendet åt Metall) överklagade försäkringskassans beslut till länsrätten. När det blev nej där gick Rättsskyddet vidare till Kammarrätten som nu också stödjer försäkringskassan

– Vi har flera liknande fall på LO-TCO Rättsskydd, säger Stig Jansson. Det märks tydligt att försäkringskassorna har en hårdare attityd numera.

– Kassorna utgår ifrån om det, teoretiskt sett, finns något jobb över huvud taget som personen kan klara av. De behöver inte visa att det finns den typen av jobb på orten eller om det är möjligt för en utsliten man över 60 år att få ett sådant jobb.

Rättsskyddet menar att kassan borde ta hänsyn till regeln i försäkringslagen som säger att ”om det finns särskilda skäl för det, får den försäkrades ålder samt bosättningsförhållanden, utbildning (…) beaktas när arbetsförmågans nedsättning bedöms.”

Gunnar Jernström säger att den största sorgen är att försäkringskassan inte hjälpt honom med någon form av rehabilitering, att han bara kastats ut på sophögen.

Han har numera beviljats förtidspension (sjukersättning). Det innebär att han får ut runt 7 500 kronor i månaden, efter skatt.

LO-TCO Rättsskydd har överklagat Kammarrättens beslut till Regeringsrätten. Det handlar om principen, säger Stig Jansson. Men det handlar också om pengar, sjukpenningen som Gunnar Jernström varit utan till han fick sin pension.

Försäkringskassans handläggare Per Olov Sennvall säger till Dagens Arbete att han inte kan kommentera ett enskilt ärende, av sekretesskäl. Enligt honom jobbar handläggarna efter riktlinjen att endast medicinska skäl ska tas med i bedömningarna.

– Utbildningar som försäkringskassan centralt håller i betonar att undantaget, de särskilda skälen, bara får gälla i extrema fall.

– Ett exempel som brukar nämnas är en man som bor och jobbar ute på en ö i skärgården. Han skulle inte tvingas söka jobb på fastlandet.

Att Gunnar Järnström fick sjukersättning trots att hans sjukpenning dragits in ett år tidigare är inget konstigt, säger Per Olov Sennvall.

– Det är socialförsäkringsnämnden som beslutar om sjukersättning, inte försäkringskassan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.