Industriarbetarnas tidning

Esab i Laxå varslar igen

4 december, 2003

Skrivet av

Esab i Laxå varslar 40 metallarbetare om uppsägning på grund av arbetsbrist. Det är tredje varslet på ett och ett halvt år på svetsfabriken.

Tidigare har tillverkning flyttats till Polen. Men den här gången ska folk bort på grund av en omorganisation som ska spara pengar.

Ägaren, brittiska Charter, är i penningnöd och jagar kostnader över hela koncernen. Delar av distributionsavdelningen i Laxå – som fungerar som lager för Esab – riskerar att försvinna.

– Ingen förstår hur Esab tänkt sig få ut grejerna när de förändrar distributionen. Många kunder som fått reda på det har hört av sig och är oroliga, säger Rolf Ohlén som arbetar på distributionsavdelningen.

Förhandlingarna om den nya organisationen på Laxå-fabriken startar denna vecka. Efter det påbörjas uppsägningsförhandlingarna. Klubben räknar med svårslitna förhandlingar. De bägge tidigare uppsägningarna – i våras och i fjol – slutade med centrala förhandlingar och oenighet.

I oktober 2002 sade företaget upp 43 metallarbetare när delar av verksamheten flyttade till Polen. Bara ett halvår senare, i maj i år, sades ytterligare nio metallare upp. Företaget gjorde vid bägge tillfällena en egen turordningslista som metallklubben inte godkände. Bland de uppsagda fanns många trotjänare med uppåt 40 års anställningstid.

Och nu, veckorna före jul annonserar företaget ännu ett varsel: 40 arbetare och 30 tjänstemän. Kvar blir drygt 200 metallarbetare.

Urban Larsson är metallklubbens ordförande.

– Facket och de anställda har fått information om hur besvärligt läget är. Allt man kan säga är att det känns otryggt.

Ägaren Charter dras med stora ekonomiska problem på grund av en bokföringsskandal i ett av de amerikanska dotterbolagen. Koncernen har en skuld på 1,5 miljarder kronor varav en halv miljard ska betalas i mars. För att få loss pengar såldes nyligen två företag i försvarsindustrin. Men försäljningen gav bara en tillfällig lättnad – kostnadsjakten går vidare.

Urban Larsson och Rolf Ohlén tycker att det är konstigt att Esab får lida för Charters misslyckanden. Esab är Charters verkliga mjölkkossa. Utöver Esabs tillverkning av svetsmaskiner och tillbehör tillverkar Charter också utrustning för bland annat ventilation och gas. Enligt den senaste årsredovisningen stod Esab för 85 procent av koncernens vinst.

Charter köpte Esab 1994 av Wallenbergs Investor. Esab – Elektriska svetsningsaktiebolaget – växte upp kring varvsindustrin i Göteborg för snart hundra år sedan. Företaget förknippas med många tekniska framsteg i svetstekniken. Esab var exempelvis först med belagda elektroder, pulverbågsvetsning och TIG-svetsning. Företagets svenska tillverkning är i dag koncentrerad till Laxå och Perstorp.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?