Industriarbetarnas tidning

Hans Karlsson dröjer med förslag

12 december, 2003

Skrivet av AGNETA PERSSON

Regeringen och facken ska nog kunna komma överens om sjukförsäkringen. Det säger LO:s förhandlingschef Erland Olausson efter att ha mött arbetslivsminister Hans Karlsson i dag.

När LO tillsammans med TCO och Saco i dag träffade Hans Karlsson fanns förhoppningen att ministern skulle presentera en avsiktsförklaring om hur sjukkostnaderna ska fördelas i framtiden.

– Vi fick inget färdigt förslag, säger Erland Olausson, men vi har haft konstruktiva samtal. Jag bedömer det som möjligt att komma fram till en gemensam ståndpunkt.

En av punkterna som diskuterades var hur arbetsgivaren ska kunna friskriva sig från betalningsansvaret på föreslagna 25 procent av sjukkostnaderna.

– Vi vill att man genom avtal ska kunna befria sig från de ekonomiska drivkrafterna, säger Erland Olausson.

Den arbetsgivare som genom avtal förbinder sig att ha en kvalitetssäkrad företagshälsovård, bedriva systematiskt arbetsmiljöarbete, se till så att det finns ett aktivt rehabiliteringsarbete på arbetsplatsen och att det finns en partsgemensam arbetsmiljöutbildning, bör enligt förslaget slippa betala. Men för att parterna över huvud taget ska kunna enas måste en del juridiska frågetecken kring hur det ska kunna fungera rent praktiskt rätas ut, säger Erland Olausson. Mycket mer än så vill han inte säga.

Så Hans Karlsson lyssnar på er?

– Jodå.

Ett nytt möte mellan parterna är planerat till början av nästa vecka.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen