Industriarbetarnas tidning

Många grafiska varsel

22 december, 2003

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Varslen är uppe i rekordnivåer i år. Ams befarar att fler än 75 000 personer i Sverige kommer att ha varslats under 2003. Den grafiska branschen har dragit sitt strå till den stacken, visar en rundringning till förbundets ombudsmän.

– Nu är läget fullständigt sanslöst. Fler än var tredje av våra grafiska företag har varslat medarbetare om uppsägning det senaste halvåret!

Rena nödropet kommer från Östergötland, där ombudsman Mats Jägbro inte hinner göra mycket annat än förhandla om nedskärningar. Dagligen. Många av företagen osthyvlar, säger upp ett par medarbetare på grund av arbetsbrist.

I avdelningen, som består av Östergötlands län, finns det totalt 75 grafiska företag med avtal eller hängavtal och med medlemmar i facket. Av dessa 75 företag har över 30 varslat totalt ett 70-tal medarbetare om uppsägning bara på knappt åtta månader.

Även på andra håll är läget allvarligt. Som i Södra Skåne. Kontoret i Lund betecknar läget som fullt kaos.

– Det är ständiga uppsägningar, både på större och mindre företag. Nu precis före jul fick vi dessutom en nedläggning i Trelleborg plus ett stort varsel i Ystad, berättar ombudsman Lars-Åke Åkesson.

På kontoret i Norra Skåne/Blekinge, i Helsingborg, är det kanske något lugnare:

– Vi har haft några stora smällar tidigare under hösten, men nu verkar vi vara inne i en lite lugnare period. Det betyder att vi har uppsägningar, men inte som när det var som värst. Det kan förstås vara tillfälligt, befarar ombudsman Willy Hall.

Avdelningen i Småland uppger att de tidigare under året haft många varsel.

– Det verkar som det värsta just nu är över. Det är få som osthyvlar numera, utan nu har vi fått en del stora varsel som på OP-kuvert och Bong-Ljungdahl, rapporterar Bengt Edh.

Västra Götalands avdelning har däremot haft det svettigt.

– Vi har säkert haft en 45 olika uppsägningsförhandlingar på lika många företag bara under hösten. Antalet varslade på varje ställe har varierat och företagens storlek likaså, säger Magnus Leoson. Värst har det varit i Göteborg med omnejd, medan Boråstrakten klarat sig bättre.

Han hoppas att botten nu är nådd.

– Vi kan inte ha det så här länge till, det måste bli ett slut innan det inte finns en enda grafiker kvar, säger han.

I mellansverige, Örebro-Västerås-Karlstad:

– Läget är kännbart. Många små och medelstora företag har det kärvt. Ett tiotal företag, minst, har varslat och 35-40 personer har blivit uppsagda, uppger Lars Gippert.

Sörmland-Uppland, Stockholm:

– Läget har aldrig varit värre än nu. Det började redan 2002 och har pågått sedan dess. Det var inte ens lugnt under semestern, som det alltid tidigare varit, säger Jan Nilsson.

– Vi undrar hur länge det här kan pågå, säger han

Inte heller Norrland har helt sluppit varslen, även om det varit något lugnare där just inom den grafiska branschen.

– Det har varit några småvarsel och så nedläggningen av Frantschach i Timrå. Men annars är det mest som vanligt, berättar Lars-Åke Sjögren.

Varslen börjar också synas i arbetslöshetsstatistiken. Den sista maj var 1814 grafiker arbetslösa, den sista november var siffran 1961 enligt ams statistik. Sju procent av grafikerna var arbetslösa den sista november, medan riksgenomsnittet ligger på 5,1 procent.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.