Industriarbetarnas tidning

Nedskärningar ökar explosionsrisken

1 december, 2003

Skrivet av ELISABET HOFF

Europas explosivindustri ska bli säkrare med hjälp av ny kunskap. Facket och företagen fyller ut kunskapsluckorna efter senare års nedskärningar.

Ingen bransch har så hög säkerhetsrisk som explosivindustrin. Ändå försvinner kompetens ur branschen på grund av nedskärningar. Därför har bland annat den fackliga Nordiska Industriarbetarfederationen, NIF, startat ett europeiskt utbildningsprojekt om säkerheten i branschen.

Olyckor i explosivindustrin får ofta katatrofala följder. När en fabrik i franska Toulouse flög i luften i september 2001 miste 30 personer livet, varav 21 var anställda. Tusentals bostäder förstördes, fönster krossades och skolor och sjukhus blev obrukbara.

Först misstänktes att explosionen var ett terroristdåd. En utredning avskrev denna teori och pekade på att det fanns flera säkerhetsrisker på fabriken.

Sverige har varit förskonade från stora fabriksexplosioner på senare år. Däremot har inte arbetsplatsolyckor varit helt ovanliga. Till exempel omkom en kvinna och en annan kvinna skadades svårt vid en granatexplosion på Nammo Liab i Lindesberg för drygt tre år sedan. I somras dömdes företaget till en miljon kronor i böter för bristande säkerhetsrutiner, riskananylser, ansvarsfördelning och utbildning.

Kent Kärrlander är generalsekreterare för NIF och sitter med i styrgruppen för projektet. Han pekar på två följder av företagens neddragningar: hög medelålder och att ingen ny utbildning finns att tillgå.

– Vårt mål är att kunna erbjuda ett färdigt tränings- och utbildningspaket för explosivindustrin i hela Europa, säger han.

– Tanken är att man ska kunna koppla upp sig via internet mot ett lärcenter. Det gäller alla anställda, chefer och arbetsgivare. När man drar ner måste företagen kompensera kunskapsbortfallet.

Information om projektet kommer att föras ut på alla konferenser om explosiva ämnen i hela världen, enligt Kent Kärrlander.

Projektet är treårigt och finansieras av EU genom Leonardo da Vinci-programmet med cirka 2,3 miljoner kronor. Samordnande är ett svenskt kompetenscenter, KCEM, som drivs av företag i explosivindustrin.

Förutom Nordiska Industriarbetarfederationen ingår fack, företag och utbildningscentrer i Sverige, Norge, Finland, England och Italien i projektet.

NIF är en facklig sammanslutning för nordiska förbund som organiserar arbetare och tjänstemän inom yrkesområdena kemi, pappers, beklädnads, gruv och energi. NIF i sin tur är medlem i de europeiska och globala kemifederationerna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.