Industriarbetarnas tidning

Sent besked kostade tiotusen

18 december, 2003

Skrivet av AGNETA PERSSON

När arbetslöse industriarbetaren Bernt Ersson i Kramfors sjukskrevs, trodde han att han skulle få sjukpenning. Efter 37 dagar meddelade försäkringskassan att han inte skulle få någon ersättning. Det kostade honom tio tusen kronor.

I början av oktober blev Bernt Ersson sjukskriven av en ortoped för besvär i vänster arm och axel. Han gick direkt till försäkringskassan och anmälde sin sjukskrivning.

Eftersom Bernt är arbetslös gick han även till arbetsförmedlingen och talade om att han nu var sjukskriven och därmed inte kunde stå till arbetsmarknadens förfogande.

– Jag följde alla regler som arbetsförmedlingen sagt åt mig så jag trodde det var frid och fröjd.

Bernt väntade sig en första utbetalning i slutet av oktober men när ingenting kom ringde han försäkringskassan och frågade.

– De sa att de inte hade en chans att hinna med före sista oktober men att jag kanske skulle få två utbetalningar i november i stället.

Den 11 november hade fortfarande ingenting kommit så Bernt ringde tillbaks till försäkringskassan och efterlyste pengarna. Han fick då veta att hans läkarintyg lämnats vidare för utredning. Dagen efter kom ett brev där det stod att försäkringskassan överväger att inte betala ut någon sjukpenning. Bernt var inte tillräckligt dålig för att inte alls kunna stå till arbetsmarknadens förfogande, ansåg kassan.

– Det är okej, säger Bernt. Det kanske finns något lättare jobb där jag inte behöver använda vänster arm och axel. Men jag sa till försäkringskassan att jag åtminstone måste få sjukersättning den här perioden som jag väntat.

Försäkringskassan sa nej och Bernt gick till arbetsförmedlingen för att anmäla sig som arbetssökande igen för att få tillbaks sin a-kassa. Men någon retroaktiv ersättning kunde han inte få.

Bernt står nu med 37 inkomstlösa dagar där varken försäkringskassa eller a-kassa betalar en krona. I utebliven a-kassa innebär det ungefär tiotusen kronor efter skatt.

Några sparpengar att ta av har inte Bernt. Med barnbidrag, hustruns sjukpenning och socialbidrag har familjen Erssons ekonomi nätt och jämnt gått ihop.

– Beslutet kanske är riktigt, men varför i hela friden fick jag inte veta något i tid? Hade de informerat mig så hade jag kunnat ställa mig som arbetssökande igen. Det enda fel jag har gjort är att göra precis enligt reglerna. Blir jag sjukskriven igen så tänker jag stå kvar som arbetssökande, trots att det egentligen är fel.

Bernt har tillsammans med Tonny Nilsson, ombudsman på avdelning 21, anmält försäkringskassan till Justitieombudsmannen, JO.

– Jag är så rasande, säger Tonny. Jag är helt med på att sjukskrivningar ska prövas, men att göra det retroaktivt! Det är rena diktaturfasonerna.

Enligt försäkringskassan i Kramfors fick Bernt Ersson inte vänta onormalt länge på beslut om sjukpenning.

– Handläggning tar tid, säger enhetschefen Bo Lundgren.

Att Bernt står utan pengar är beklagligt men inget försäkringskassan kan hjälpa, menar Bo Lundgren.

– Hade vi varit snabbare kanske det hade handlat om en halv månad i stället. Systemet är sådant. Vi måste utreda, det är inte läkarintyget i sig som ger rätt till sjukpenning. Det innebär att den som hamnar i den här situationen kan tappa flera veckor i ersättning beroende på hur lång tid det tar.

Är ni underbemannade?

– Generellt har vi stora arbetsmängder och utredningskrav. Vi har ett internt mål att betala ut ersättning inom trettio dagar från det att underlaget är komplett, men det finns alltid ett antal vi inte hinner med.

Är det rimligt att behöva vänta i 37 dagar på besked?

– Själva tiden är inte onormal på något vis. Alla behöver inte vänta så länge, men det är inte onormalt.

Vad ska den som är arbetslös och sjukskriven göra? Stå kvar som arbetssökande tills ni fattat ett beslut?

– Det vågar jag inte spekulera i. Jag förstår situationen, men systemet i dag tillåter inte både hängslen och livrem. En lösning vore att alla system vore ett och samma. Konsekvenserna för den enskilde är stora och det blir inte bättre av att julen är i antågande.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?