Industriarbetarnas tidning

Ständiga löntagarkonsulter behövs

17 december, 2003

Skrivet av

För två år sedan kom beskedet att Continental skulle lägga ner däckfabriken i Gislaved. Nedläggningen tog facket på sängen. Men nu utreder facket hur beredskapen ska förbättras.

– Gärna ständiga löntagarkonsulter, säger Leif Håkansson, LO:s tredje vice ordförande.

– Det finns en del svenska företag som redan har det. Erfarenheterna är positiva. Inte minst företagen anser att konsulterna kan vara en tillgång.

Frågan är inte minst aktuell just nu i samband med nedläggningarna av Segerström Automotive i Bengtsfors och Sanmina-SCI i Sundsvall.

Vid bägge arbetsplatserna begärde facket hjälp av löntagarkonsulter. Visst, svarade företaget. ”Men konsulten får bara jobba i en vecka”.

I Sundsvall nåddes till slut en uppgörelse. Men i Bengtsfors har frågan om löntagarkonsult gått till centrala förhandlingar.

– Det handlar om att få en bättre chans till rådrum, att få tillgång till information och möjlighet till samråd, säger Håkansson.

Leif Håkansson presenterade på onsdagen rapporten ”Efter Gislaved – Fackliga strategier vid företagsnedläggelse” tillsammans med Industrifackets förbundsordförande Leif Ohlsson.

– Det är betecknande för hela den här frågeställningen hur vi fick reda på nedläggningen, sa Ohlsson.

– Någon hade läst i en tysk affärstidning att Gislaved skulle läggas ned.

När det var dags för den centrala förhandlingen tog det bara två timmar. Sedan var det definitiva nedläggningsbeslutet fattat.

– Företagets representant tittade inte ens i löntagarkonsulternas rapport. Han förklarade att han slängt den i papperskorgen.

Det var Industrifacket som tog initiativet till rapporten. Det fanns en del att lära av fallet Gislaved.

– Vi har anledning att i vissa fall vara självkritiska, säger Leif Ohlsson.

Men även facket kan bli bättre måste framför allt regelverket bli starkare, ansåg Håkansson och Ohlsson. De pekade på hur viktigt det är med omställningsstöd för LO:s medlemmar när företag läggs ner och vilket ansvar facket, kommunen, arbetsgivaren och staten kan ta.

Håkansson talade också om det fackliga kravet på ”den femte friheten” inom EU (de fyra friheterna för kapital, arbete, varor och tjänster är den inre marknadens grundpelare).

– Rätten att vidta internationella sympatiåtgärder ökar med globaliseringen. Vi måste skaffa oss verktyg att möta kapitalets internationalisering, sa Håkansson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.