Industriarbetarnas tidning

Svartjobb upprör grafikerbas

5 december, 2003

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Grafikernas andre ordförande Tommy Andersson skräder inte orden om Geson Scandias agerande: – Det här är social dumpning, och det ställer vi aldrig upp på.!

Tryckeriet Geson Scandia i Kungsbacka anser att de tio litauerna går på utbildning hos dem. Grafiska Fackförbundet anser att de utgör svart arbetskraft, eftersom de står i produktionen och arbetar självständigt utan arbetstillstånd. Därför var det helt riktigt av avdelningen i Göteborg att polisanmäla tryckeriet, anser Tommy Andersson.

– Vi måste få stopp på sådana här tilltag. Det ska vara ordning och reda på arbetsmarknaden. Företag ska inte kunna konkurrera ut varandra genom att använda sig av svart, billig arbetskraft, säger han.

Litauerna jobbar både skift och övertid. En av litauerna har 17 års erfarenhet som tryckare, andra kör limbindare utan någon som helst handledning. Om det är svartarbete får polisen nu utreda.

– På svensk arbetsmarknad ska svenska villkor och svenska löner gälla. Det är något vi är överens om och ska följa, säger han.

Tommy Andersson har inget alls emot att grafiker från andra länder får göra praktik i Sverige. Det förekommer på andra grafiska företag.

– Då är det förhandlat med facket och parterna är överens om villkoren, konstaterar Tommy Andersson.

Förbundet har lämnat över en begäran om skyndsam central förhandling enligt paragraf 38 i Medbestämmandelagen till motparten, Grafiska Företagens Förbund.

– Där står klart att arbetsgivaren är skyldig att förhandla med facket innan han tar in arbetskraft utifrån. Facket, vi, har dessutom vetorätt i frågan, förklarar Tommy Andersson.

Tryckeriet har nämligen tagit in de tio litauerna utan att först förhandla med facket enligt paragraf 38 i medbestämmandelagen.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen