Industriarbetarnas tidning

Varje minut ska kosta

18 december, 2003

Skrivet av

Arbetsgivarna i verkstadsindustrin vill fritt förfoga över 50 timmar av den ordinarie årsarbetstiden. Enligt förslaget skulle den enskildes arbetstid kunna flyttas från en vardag till lördag – utan övertidsersättning.

Arbetsgivarnas krav på ökad flexibilitet kommer knappast oväntat. Kraven fanns även med i förra avtalsrörelsen.

Då ville arbetsgivarna att arbetstidsförkortningen drogs från övertiden, med följd att arbetsgivaren skulle ha kunnat beordra den anställde till ytterligare övertidsarbete innan man nådde 200-timmarstaket.

Ett annat krav den gången var att arbetsgivarna fritt skulle kunna få förlägga 52 timmar som ordinarie arbetstid när som helst under det första avtalsåret – en möjlighet som skulle ha utökats till 67 timmar under ett tredje avtalsår.

Man ville också – och de kraven återkommer även nu – göra ersättningen för obekväm arbetstid och övertid dispositiv. Det vill säga: ersättningarna ska kunna avtalas bort av den lokala klubben – eller av den enskilde i förhandling med sin arbetsgivare.

I övrigt vill arbetsgivarna inte diskutera arbetstider. Attityden är stenhård. Och förväntad.

Arbetsgivarnas taktik är att köra hårt med facket i just arbetstidsfrågan, av flera skäl.

Arbetsgivarna vet att kortare arbetstid står högt på metallarbetarnas önskelista. För facket är kortare arbetstid en viktig och mobiliserande symbolfråga. Det har den varit sedan avtalsrörelsen 1995, då Metall forcerade 40-timmarsvallen för sina daggående medlemmar.

Arbetstidsförkortningen är populär, och metallmedlemmarna vill gå vidare.

Det vet naturligtvis Metalls förhandlare. Medlemsopinionen är entydig: höjda reallöner och kortare arbetstid har av medlemmarna rankats som de viktigaste kraven.

Detta faktum ställer arbetsgivarna inför en självklar strategisk linje: kör hårt motstånd i arbetstidsfrågan. ”Släpper vi till kortare arbetstid så kan vi kräva ett pris. Antingen i form av låga lönelyft – eller ökat arbetsgivarinflytande över exempelvis arbetstiderna”, kan de resonera.

Genom att bjuda på hårt motstånd i arbetstidsfrågan hoppas de kunna pruta ner fackets lönekrav – eller få ökad makt över arbetstidens förläggning. Arbetstidsfrågan sätter fokus på den klassiska motsättningen mellan arbete och kapital.

Helst vill arbetsgivarna själva styra arbetstiderna så att anställda kan jobba när kunderna så kräver. Efterfrågan får styra arbetstiderna.

Facket å sin sida vill öka sitt inflytande över arbetstiderna för att kunna ge medlemmarna förutsägbara arbetstider som rimmar med medlemmarnas privata behov.

Ökad flexibilitet kontra sociala behov och förutsägbarhet, alltså.

Arbetsgivarna har i de senaste avtalsrörelserna misslyckats med att nå ökad flexibilitet. Men de tuffa kraven ansågs ändå ha haft ett syfte: att mjuka upp den fackliga motparten och få till stånd en acceptabel avtalskompromiss.

Därför hörs åter arbetsgivarna ta till storsläggan i arbetstidsfrågan. Nej till kortare arbetstid – ja till ökad flexibilitet. Facket ska veta att varje minut i arbetstidsförkortning de lyckas förhandla till sig har ett pris.

När Göran Johnsson, Anders Tiderman och de andra förhandlarna den 12 januari träffar motparten på Storgatan i Stockholm kommer de sannolikt att mötas av än mer preciserade krav på att arbetsgivarna själva ska kunna förfoga över en del av årsarbetstiden.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.