Industriarbetarnas tidning

A-kassan växer, förbundet krymper

28 januari, 2004

Skrivet av KRISTINA FLEMMING

Antalet ”enskilt anslutna” i Skogs- och Träfackets a-kassa ökar långsamt. I år är de 4 639 av 51 297 medlemmar. Räknar man in att antalet medlemmar totalt i förbundets a-kassa sjunker snabbt varje år, så blir situationen alarmerande:

År 1998 var ”gulingarna” – de som bara är med i a-kassan – 6,5 procent av a-kassans totala medlemsantal. Förra året var de 9 procent. Snart kommer var tionde skogs- och träarbetare att stå utanför facket och bara tillhöra arbetslöshetskassan.

Skogs- och Träfacket har 16 riktiga avdelningar i landet. I absoluta tal är den 17:e, förbundets fiktiva ”Avdelning 45”, där ”gulingarna” ryms, förbundets största avdelning.

Redan idag har fem avdelningar 10 procent och mer i sina a-kassor som inte är medlemmar i förbundet. Stockholmsavdelningen har över 14 procent enskilt anslutna. I Norrbotten är de bara 3 procent.

– Ibland kan jag bli provocerad, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i Sias temanummer om ”gulingar” som kommer den 12 februari. Vi bjuder ju på vår överenskommelse till dem som står utanför.

– Det är ju faktiskt så att man ”sniker” på andra. Man får förmåner därför att andra, som är i precis samma situation, är beredda att betala, för de ser värdet av att vara med.

Skogs- och Träfackets målplan för 2004–2008 riktar in sig på de enskilt anslutna. Där står att antalet ”gulingar” ska minska med 30 procent till 2008 och att organisationsgraden ska öka till minst 93 procent.

– Vi ska ”mobilisera armén”, säger Skogs och Träs Krister Rosén stridslystet. Han söker det enkla svaret på den allt vanligare frågan: ”Varför ska jag vara med i facket? Vad ger det mig?”

Det skulle jag också fråga om jag skulle komma in på arbetsplats idag, säger förbundets organisationssekreterare Inge Lindgren. Jag skulle kräva svar på frågan: ”Varför ska jag vara med? Jag vill bidra med något, kom med ett skäl!”


Siafakta
… om gulingar. De är ”enskilt anslutna”, det vill säga de har valt att bara vara med i a-kassan, inte i facket. Från början talade man om ”gula fackföreningar” som bildades och styrdes av arbetsgivarna, ofta på liberal eller kristlig grund. I Sverige hette den viktigaste Svenska Arbetareförbundet, bildad 1899 av ingenjör Josef Nilsson, ”Gule Josef” kallad.

Guling idag är ”en person som ställer sig utanför den fackliga tillhörigheten och därigenom direkt eller indirekt åker snålskjuts på den fackliga solidariteten”, för att citera Nationalencyklopedien.

Anders Elghorn/Sia

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.