Industriarbetarnas tidning

Dålig ordning i skogen

28 januari, 2004

Skrivet av KRISTINA FLEMMING

Skogsbolagen är något bättre än entreprenörerna när det gäller att följa kollektivavtalet i skogen. Sia har talat med regionala skyddsombud.

Sia har frågat regionala skyddsombud om hur läget ser ut i skogen. Svaren är rätt entydigt. Åttatimmarspassen har blivit vanligare. Trots att parterna på arbetsmarknaden tidigare varit överens om att arbetsväxling krävs, med två timmars markarbete, för att undvika förslitningsskador. Bland entreprenörerna är det raka åttatimmarspass som gäller, med vissa undantag.

Situationen inte är bra, konstaterar skyddsombuden.

– Vi sitter fast i den ekonomiska verkligheten, med dyra maskiner i entreprenörsföretagen som ska betala sig. Det går nog inte att motverka åttatimmarspassen, säger ett ombud.

Arbetsväxling förekommer i större utsträckning bland bolagsanställda. Men facket gör inte särskilt mycket för att slåss för dem.

– Det är inget tryck bland dem som berörs. Därför blir det heller inte några radikala grepp för att slå vakt om arbetsväxlingen, är en återkommande kommentar från förbundets regionala skyddsombud.

Rent allmänt råder stor oordning i skogen, man följer inte kollektivavtalets regelverk, säger samma person. Det gäller särskilt de entreprenörsanställda.

Ob-ersättning och övertid tar man inte ut, i stället utgår man från avtalets lägstalön och pytsar på och säger att tilläggen sen ingår. ”att det blir enklast så”. Samtidigt är maskinägaren generös med diesel och vinterdäck för att kompensera övertid.

Kanske 30 procent av de entreprenörsanställda är med i facket, enligt ett skyddsombud. Fackliga kontaktombud förekommer i undantagsfall, särskilt i mindre företag. Bland större entreprenörsföretag är det oftare bättre ordning.

– Det förekommer alldeles för många konstiga verksamheter. Ett skördarlag kan ta ett uppdrag och i sin tur leja ut skotningen till den som kräver minst. Ungefär som förr när man sålde rotposter till huggare som högg billigast.

Kjell Johansson/Sia

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.