Industriarbetarnas tidning

Fackets juristbyrå drar in miljoner

26 januari, 2004

Skrivet av BILL ERLANDSSON

Grafikernas, Industrifackets, Metalls och Pappers medlemmar fick förra året ut sammanlagt 38 235 000 kronor i skadestånd, lönekrav och livräntor, med hjälp av LO-TCO Rättsskydd.

Fackets egen juridiska byrå har 40 anställda jurister, specialiserade på att driva olika slag av processer inför domstol. Var och en av dem har under förra året alltså dragit in nära en miljon kronor till DA-förbundens medlemmar!

LO-TCO Rättsskydd anlitas av fackförbunden då medlemmarna fått juridiska problem på jobbet. Det kan gälla en stämning inför domstol, när varken lokal eller central förhandling har löst tvisten med arbetsgivaren. Andra gånger gäller det arbetsskadeärenden och olika försäkringsfall, där staten eller försäkringsbolagen är motparter.

Sammantaget drevs 342 juridiska ärenden för DA-förbunden under 2003:

GF:s medlemmar fick förra året ut nästan 3 miljoner kronor i ersättningar, vilket är mer än en fyrdubbling jämfört med året dessförinnan. Det tyder på att det råder ett allt hårdare klimat på den grafiska arbetsmarknaden. Totalt har LO-TCO Rättsskydd drivit 33 ärenden till rättslig prövning för Grafikernas räkning i fjol. Kostnaden blev 710 000 kronor, eller 23 kronor per medlem.

Industrifackets medlemmar tillerkändes över två miljoner kronor. Det betyder en tredubbling jämfört med 2002. Även IF:s medlemmar jobbar på en allt tuffare marknad. Juristerna drev 20 fall åt Industrifacket. Kostnaden blev 610 000 kronor, eller 7 kronor per medlem.

Pappers hade 23 rättsfall, mer än en fördubbling mot året dessförinnan, och fick ut nästan 1,5 miljoner kronor i ersättningar. Kostnaden för Pappers blev 350 000 kronor, eller 41 kronor per medlem.

Medlemmarna i Metall är fick över 32 miljoner kronor i skadestånd och livräntor, men även räknat per medlem fick Metall ut de överlägset högsta ersättningarna till sina medlemmar. Det utgör också det näst högsta ersättningsbeloppet av alla Sveriges fackförbund, bara Kommunal fick mer. Hela 266 rättsfall drevs av LO-TCO Rättsskydd. Kostnaderna uppgick till närmare 7,4 miljoner kronor, eller 59 kronor per medlem.

Sammanlagt fick de LO- TCO- och Saco-förbund som anlitar Rättsskyddet in 170 miljoner kronor, i närmare 1 600 ärenden. De fyra förbundens sammanlagda kostnader uppgick till 9 miljoner kronor.

Den enskilde medlemmen kan inte vända sig direkt till Rättsskyddet, det är alltid förbundet som beviljar rättshjälp. Det innebär att facket står för alla omkostnader för den juridiska processen, även om man förlorar. I arbetsrättsliga mål uppgår kostnaderna ofta till hundratusentals kronor.

Lönetvisterna utgjorde en stor del av LO-TCO Rättsskydds ärenden förra året. Men framför allt pekar utvecklingen mot allt fler Las-tvister – alltså brott mot lagens bestämmelser om uppsägningar och avskedanden.

– Vi har stämt ett antal arbetsgivare som helt struntar i turordningen och bara säger upp folk. Det har blivit tuffare tider och mindre pengar i företagen att träffa uppgörelser för. Då blir det fler tvister och vi har svårare att nå frivilliga överenskommelser. Det säger Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

– Det är mycket lättare att träffa överenskommelse med ett rikt företag än med ett fattigt.

– Arbetsgivarna kör helt själva och struntar i att komma överens med facket. De försöker inte ens följa turordningen utan plockar helt enkelt ut ett antal personer som de vill bli av med, punkt slut.

Vad beror det på?

– Antingen att de inte har kunskapen hur reglerna ska tillämpas, eller så tar de chansen när de ändå ska skära ned. De vill trimma organisationen och alla som blir kvar ska kunna precis allting på jobbet. Då försöker arbetsgivarna också hävda att de som jobbat i trettio år på arbetsplatsen inte kan sitt jobb, berättar Dan Holke.

– Vi driver också brottmål där vi försvarar fackliga medlemmar som blivit åtalade för händelser i samband med arbetet och ofta förordnas vi som offentlig försvarare. Dessutom genomför vi utredningar, granskar texter ur juridisk synpunkt under kollektivavtalsförhandlingar och bedriver utbildning för facket, slutar Dan Holke.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.