Industriarbetarnas tidning

Ortviken gillar långa skift

12 januari, 2004

Skrivet av ÅKE LIF

Pappersarbetarna på Ortviken jobbar sedan ett år på försök i ett system med 12-timmarsskift. De flesta är mycket nöjda, men förbundet gillar inte systemet. Man befarar att de äldre slås ut snabbare.

Ortviken hade länge dragits med ett skiftsystem som ingen var nöjd med och undersökte olika alternativ. Det blev ett försök med 12-timmarsskift, vilket ger betydligt fler lediga dagar.

– Årsarbetstiden är densamma, säger Tomas Kristoffersen, Pappers avdelningsordförande på Ortviken. Men nu blir det bättre med sammanhängande ledigheter. Det blir sammanlagt 14 skift under en femveckorscykel.

Enligt Tomas Kristoffersen har skiftsystemet tagits emot över förväntan positivt.

– 75 procent ville prova det här systemet, och minst lika många är positiva nu. En sak är klar: det gamla systemet är skrotat för gott.

– Visst blir det tunga skift, men ledigheterna gör att man orkar ladda om. Genom att man hela tiden jobbar förmiddag eller natt (06-18 respektive 18-06) blir det också mindre omställning än med treskift.

Innan försöket startades hade man också konsulterat en sömnforskare, Mikael Inge från Karolinska institutet. Han hade en del synpunkter, bland annat att skiften inte fick vara mer än 12 timmar långa och att det måste vara minst 11 timmars vila emellan.

Från förbundshåll (”dom tycker nog inte att vi är riktigt kloka”, säger Kristoffersen) är tongångarna inte lika positiva som de hittills varit på golvet på Ortviken.

– Vi gillar inte det här, konstaterar Pappers förhandlingsombudsman Mikael Jansson.

– Visst, det gamla var inget höjdarschema. Och det finns vissa positiva effekter i detta för de anställda.

Mikael Jansson menar att 12-timmarsskiften blir för intensiva och att detta är mer ett fritidsschema än ett arbetsschema.

– Det gynnar inte de äldre och andra som inte orkar med de tuffa skiften. För dem är det bättre med ett långsamt roterande schema. På Ortviken borde man ha tittat mer på konsekvenserna på längre sikt.

Mikael Jansson påpekar att förbundet centralt givetvis inte har några möjligheter att påverka. Men han vill lyfta fram argumenten mot 12-timmarsskift och visa på de negativa effekterna.

– Det slår ju också olika på olika jobb. För den som sitter mer med övervakning och inte behöver ingripa så mycket fysiskt är det förstås lättare att klara av ett långt skift än för dem som har tyngre jobb.

Försöket på Ortviken fortsätter fram till i höst då man ska pröva frågan om systemet ska permanentas. Om det blir så kanske intresset sprider sig till andra pappersbruk.

– Så länge de kör så här kommer diskussionerna säkert att föras, tror Mikael Jansson, som varnar:

– På sikt tror jag att de äldre kommer att slås ut.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?