Industriarbetarnas tidning

Sänkt lön på önskelistan

12 januari, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Arbetsgivarna vill kunna sänka din lön. Om facket på ditt företag går med på det. Det kravet för Teknikföretagen fram i sitt avtalsförslag.

Arbetsgivarföreningen Teknikföretagen kör ett gammalt avtalskrav från tidigt 1990-tal i repris. De vill att lönebildningen ska ske lokalt.

Teknikföretagen föreslår att företag och fackklubb lokalt ska få komma överens om vilken lönenivå de vill.

Samtidigt säger arbetsgivarna att det förslag de lägger bör kunna ge en reallöneökning. Men den gäller i så fall inte alla. Arbetsgivarnas krav på lokal lönebildning betyder i praktiken att företag ska kunna sänka lönerna för sina anställda.

– Det är riktigt. Men förutsättningen för att lönen ska kunna sänkas är alltså att klubben på företaget gått med på det, säger Anders Narvinger, vd i Teknikföretagen.

Om den lokala fackklubben och företaget inte kan komma överens i de lokala löneförhandlingarna träder det centrala avtalet in. Teknikföretagen föreslår en stupstocksregel som reglerar lönenivån för metallarna på verkstadsföretagen. Den 1 april 2004 skapas en lönepott på 0,9 procent, 2005 respektive 2006 skapas en lönepott på 1,1 procent.

Kravet på att företag och fack lokalt ska kunna komma överens om lönesänkningar tas inte emot med någon större entusiasm av Metalls förhandlare.

Finns det något läge där det överhuvudtaget är möjligt för er att diskutera att gå med på lönesänkningar?

– Nej. Det är otänkbart, säger Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman.

– Det skulle strida mot hela vår lönepolitik som säger att vi ska ha avtal med pengar i och att alla ska få del av dem.

– Dessutom är inte lönesänkningar ett bra sätt att rädda företag på. Det kanske kan fungera ett tag ibland, men det är inte hållbart i längden.

Avtalsstriden går vidare. I morgon (tisdag 13 januari) träffas Metall och Teknikföretagen för att börja förhandlingarna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.