Industriarbetarnas tidning

Sprängämnen fastnar i byråkrati

27 januari, 2004

Skrivet av ÅKE LIF

I dag (27 januari) uppvaktar Industrifacket och företagsrepresentanter Räddningsverket. De kräver åtgärder mot de oacceptabelt långa handläggningstiderna för tillstånd att använda farliga varor. Både jobb och säkerhet sätts i fara, menar Industrifacket.

När den gamla Sprängämnesinspektionen för två år sedan blev en avdelning i Räddningsverket för brandfarliga och explosiva varor, Bex, gick kompetens förlorad som inte kunnat ersättas.

Resultatet har blivit att personalen inte hinner med. Ärendena samlas på hög. Ute i landet sitter människor och företag, som är beroende av besluten, och väntar i månader.

Lena Tistad, chef för avdelningen, konstaterar att situationen är bekymmersam:

– I samband med sammanslagningen fick vi också ett sparbeting som vi anpassat oss till genom att spara i administrationen. Nu försöker vi anställa två nya handläggare, men samtidigt går två i pension.

Vid årsskiftet fanns drygt 100 ärenden om explosiva varor liggande, där bollen ligger hos Räddningsverkets Bex-avdelning. Industrifacket har reagerat på problemet och tagit initiativ till uppvaktningen hos Räddningsverkets generaldirektör Christina Salomonson.

Omkring 25 personer deltar i uppvaktningen, bland annat fyra representanter för företag som är berörda, lokala fackliga företrädare och en representant för LO.

För facket handlar det om jobben. Det finns exempel på företag där arbetstillfällen hotas eftersom handläggningstiderna blir en bromskloss för verksamheten.

– Det handlar också om våra medlemmars säkerhet, säger Sture Bengtsson, ombudsman på Industrifacket. Vi förhandlar ju om bemanning och utbildning på våra arbetsplatser. Där har tillståndsgivarnas bedömning betydelse för oss.

Räddningsverkets Lena Tistad instämmer och betonar att när det gäller just kompetenskrav ”brukar vi och facket vara väldigt eniga”.

En risk är också, tror Tistad, att man på många håll helt enkelt struntar i att vänta på beslut och bara kör på. Och det finns det heller inga möjligheter att kontrollera.

Nu vill de uppvaktande veta vilka planer Räddningsverket centralt har för den gamla sprängämnesinspektionen.

– Det måste satsas rejält på den här verksamheten, säger Industrifackets Sture Bengtsson. Industrin betalar sina tillståndsavgifter, och det är inte omöjligt att de är villiga att betala mer för att få snabbare beslut.

Lena Tistad välkomnar uppvaktningen hos ledningen. Hon har själv informerat företagsledningen om situationen på avdelningen. Hennes mål är att högen av oavklarade ärenden ska försvinna under det här året. Men det går inte med nuvarande resurser.

– Vi gör vårt allra bästa, men det räcker inte till. Verksamheten blir kortsiktig, vi orkar inte jobba med det långsiktiga. Och personalen mår dåligt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?