Industriarbetarnas tidning

Svenska fack närmar sig globaliseringskritiker

20 januari, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Svenska fack närmar sig den alternativa globaliseringsrörelsen. Om samarbetet ska bli ännu tätare beror på vilken inriktning rörelsen får, tror Jan-Åke Olsson på svenska Metall. Han är just nu på Världssocialt forum i Indien.

Under parollen ”en annan värld är möjlig” är omkring hundra tusen människor samlade på världssocialt forum i Mumbai (tidigare Bombay) i Indien. Det är fjärde gången Världssocialt forum med den engelska förkortningen WSF hålls. WSF vill vara ett alternativ till Världsekonomiskt forum som årligen samlar näringslivsfolk och höga politiker i Davos i Schweiz.

På WSF samlas bland annat nobelpristagare, politiker, aktivister, kvinnoorganisationer och fackföreningar för att protestera mot den rådande världsordningen och diskutera en alternativ globalisering. Det finns ett brett program av seminarier och möten om ämnen som global handel, arbetares rättigheter, rätt till mat, våld mot kvinnor, Irakkrig och USA-dominans.

Svenska fack har tidigare varit dåligt representerade på WSF, även om personer från LO varit med. Men den här gången finns också flera enskilda förbund som Kommunal, Byggnads, Elektrikerna och Metall på plats.

Jan-Åke Olsson, enhetsansvarig för internationella enheten, är svenska Metalls representant. Han håller inte med om att de svenska fackens närvaro betyder en omsvängning i förhållandet till de nya sociala rörelserna.

– Nej, vi har ju aldrig sagt att vi inte ska lyssna på dom, så det är ingen omsvängning. Sen är det fjärde gången det här hålls och de fackliga inslagen har blivit större, därför är det kanske mer naturligt att vi är här.

Han upplever att de fackliga frågorna är väl synliga på WSF i Indien. Fack från hela världen finns representerade och i synnerhet de asiatiska fackförbunden har varit aktiva. Även Internationella metallfederationen, IMF, har hållit seminarium under temat ”jobb för en hållbar utveckling”. Där diskuterades bland annat vilka fackliga krav som kan ställas på globala företag och hur anställdas rättigheter kan försvaras även i små och medelstora företag.

Om svenska fack ska fortsätta att närma sig WSF eller inte, beror på vilken inriktning rörelsen tar, tror Jan-Åke Olsson.

Han tycker att WSF kan delas upp i två huvudinriktningar. Den ena handlar om effekterna av den ekonomiska globaliseringen. Den andra handlar mer om Irakkrig och motstånd mot USA-imperialism.

– Det är egentligen lite för tidigt att diskutera vad vi ska ha förhållande till WSF i framtiden. Men lite beror det nog på vilken av huvudinriktingarna som tar överhand.

– Av de här båda inriktningarna är den ekonomiska globaliseringen mer en facklig fråga. USA-imperialismen är också viktig att diskutera, men mindre viktig som facklig fråga.

WSF startade i fredags och pågår till och med i morgon, onsdag.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.