Industriarbetarnas tidning

Tragiskt, säger skogs­arbetare

28 januari, 2004

Skrivet av KRISTINA FLEMMING

– Tragiskt, säger Kurt Larsson, maskinförare i Sveaskog och ledamot av Skogs- och Träfackets förbundsstyrelse. Han tycker att Sveaskog skött kontakter både med byborna och naturhänsynen på ett bra sätt i det nu konfliktdrabbade området Sörfligget, i Bodens kommun.

Kurt Larsson har varit med från början i kontakterna med berörda bybor.

– Byn Valvträsk ligger fyra kilometer från Sörfligget. Sveaskog spar skog efter vägen upp mot berget och det blir inget kalhygge. Det här är en typisk produktionsskog, som både gallrats och gödslats, poängterar Kurt Larsson.

Bybornas krav att själva få ta hand om de 400 hektar skog är fullständigt orealistiskt.

Kurt Larsson återkommer till att det är tragiskt, med tanke på att Sveaskog avsatt 103 hektar av området till reservat. Dessutom riskerar familjen Hallman, de enda av de 22 byborna som aktivt försöker stoppa avverkningen tillsammans med tillresta, att hamna i klammeri med rättvisan.

– Ingen vill att det här ska bli en polissak men håller deras demonstration på för länge blir det så till slut.

Skogsnäringen kan ju inte låta sig motas bort från godkända avverkningar, resonerar Kurt Larsson.

– Det är ju bara 30 hektar, säger man, men 30 hektar här och 30 hektar där, det blir mycket timmer. Särskilt som sågarna i stort sett inte har andra lager än det som finns på timmerbilarna.

– Nä, det är tragiskt, och vi har fått många spontana kommentarer från skogsarbetare i andra byar som håller med om det. Det är också pressande för maskinförararna att inte veta om det dyker upp folk runt maskinerna.

För närvarande är det tyst i Sörfligget. Familjen Hallman och tillresta sympatisörer håller vakt i en egenhändigt uppförd kåta. Medan Sveaskog avvaktar.

Skogs- och Träfacket gick häromdagen till hårt angrepp mot Svenska Naturskyddsföreningen, SNF. ”Vindflöjeri”, ”populism” och ”mediefrieri” kallar förbundet SNF:s agerande. Först hävdade SNF att det fanns nyckelbiotoper i området, när det inte kunde beläggas hänvisade man till höga naturvärden och nu talar man om ”sociala skäl” för att stoppa all avverkning.

– Det höjer inte precis trovärdigheten för SNF.

Kjell Johansson/Sia

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.