Industriarbetarnas tidning

Ackorden ut ur verkstadsavtalet

16 februari, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Ackordens tid är nästan förbi i industrin. Men det syns inte i Verkstadsavtalet. Nu vill parterna göra det till ett månadslöneavtal.

Det har gått trögt i förhandlingarna om ett nytt verkstadsavtal mellan Metall och Teknikarbetsgivarna. Men det finns saker som parterna är eniga om. Bland annat att det vore bättre att göra om verkstadsavtalet till ett månadslöneavtal.

Så är det inte i dag. Verkstadsavtalet kom till när ackord var den vanligaste löneformen. Därför är avtalet i grund och botten ett ackordslöneavtal. Skrivningarna om hur lönen förvandlas till månadslön ligger i bilagor till avtalet.

Både facket och arbetsgivarna vill ändra på det. Samtalen har gått betydligt snabbare framåt än förhandlingarna i övriga stora frågor om det nya avtalet. Anders Ferbe, Metalls informationschef, bedömer att chansen är stor att parterna lyckas enas om att skapa ett månadslöneavtal i år.

Men helt säkert är det inte. För när avtal skrivs om uppstår också tvister mellan parterna om hur vissa skrivningar ska tolkas.

– Det handlar om att ge och ta också i de här förhandlingarna, säger Anders Ferbe.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.