Industriarbetarnas tidning

Arbetstiden hotar förhandlingarna

27 februari, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Risken för att det krävs medlare för Industrifackets avtal är överhängande. Först i eftermiddag avgörs om parterna förhandlar vidare i helgen. Knäckfrågan är makten över arbetstiden.

Arbetsgivarna i Allmänna industrigruppen säger – som övriga industriarbetsgivare – nej till arbetstidsförkortning. Dessutom vill de ta mer makt över arbetstidens förläggning.

Arbetsgivarna vill ta bort den stupstocksregel i avtalen som träder in om de lokala parterna inte är överens. I praktiken betyder det att anställda ska kunna beordras att jobba till exempel på lördagar. Utan övertidsersättning.

– Det är helt omöjligt för oss att acceptera, säger Leif Ohlsson, Industrifackets ordförande.

Arbetsgivarnas krav i arbetstidsfrågan är så magstarkt för facket att det kan omöjliggöra vidare förhandlingar i helgen. Om inte arbetsgivarna lämnar ett bud i eftermiddag som bjuder in till diskussioner klarar sig parterna inte utan medlingshjälp från de opartiska ordförandena, opo.

Om arbetsgivarnas bud är för svårt att acceptera skickar Industrifacket hem sina förhandlingsdelegationer redan i eftermiddag.

Förbundet har delegationer för både allokemiska och kemiska avtalet inne. Tid är avsatt för förhandlingar under hela helgen. Leif Ohlsson hoppas att förhandlingarna kommer igång.

– Vi vill naturligtvis ha ett avtal. Men då gäller det att arbetsgivarna kommer med ett bud som vi kan diskutera.

Både allokemiska och kemiska avtalet löper ut den 31 mars. Om inte avtalen är färdiga i helgen träder opo in nästa vecka.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.