Industriarbetarnas tidning

Avtalsturlistor blir vanligare

25 februari, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

LO-fackens starka krav på ett omställningsavtal var ett av skälen till att det blev färdigt. Det säger Karl-Olov Stenqvist, vice vd på Teknikföretagen, som ledde förhandlingarna för Svenskt Näringsliv.

I går (24/2) kom LO och Svenskt Näringsliv överens om ett omställningsavtal för privatanställda arbetare. Förhandlingarna hade pågått i tre år. En anledning till att det gick i lås nu är LO-fackens samlade tryck i den pågående avtalsrörelsen.

Facken i industrin har krävt ett omställningsavtal innan de varit beredda att underteckna nya kollektivavtal för 2004.

– Att omställningsavtalet kom upp i avtalsförhandlingarna är en av orsakerna till att det blev färdigt nu. Sen har vi hittat en lösning som alla parter kan acceptera, säger Karl-Olov Stenqvist på Teknikföretagen.

Den stora låsningen har varit arbetsgivarsidans krav på en uppluckring av anställningsskyddet. Svenskt Näringsliv har velat ta bort fackens möjligheter att stämma för brott mot turordningsreglerna inför Arbetsdomstolen. Det har facken inte accepterat.

Men arbetsgivarsidan gick ändå inte helt lottlösa ut ur striden om anställningsskyddet. Parternas kompromiss gäller nedskärningar på arbetsplatser där företag och fack inte gjort upp om en turordningslista tillsammans. Där går den anställda miste om omställningsstödet så länge hon eller facket försöker driva en tvist om brott mot turordningsreglerna.

Kompromissen uppmuntrar på så sätt företag och fack att göra en turordningslista vid nedskärningar. Det har varit viktigt för arbetsgivarna, som vill att turordningslistor görs så ofta som möjligt. En lokal överenskommelse om undantag från grundregeln om sist in-först ut gör det möjligt för arbetsgivarna att behålla personer som anses ha rätt kompetens för jobbet.

– Vår målsättning är att det ska tecknas turordningslistor. Det är viktigt att parterna blir överens om att det är rätt gäng som är kvar vid nedskärningar så att företaget blir livskraftigt.

– Parterna har två ansvar vid nedskärningar. Det ena är att göra företaget livskraftigt. Det andra är att ta hand om det gäng som drabbas. Ett omställningsavtal kan hjälpa till med båda sakerna.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen