Industriarbetarnas tidning

Billigare tjänstebil på Saab

5 februari, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Saab ger sina anställda möjlighet att skaffa en billigare tjänstebil. Om de byter märke. Till Opel.

Sedan slutet av 1990-talet har anställda på Saab haft möjlighet att skaffa C-bil. Det är en tjänstebil som anställda betalar en fast hyra per månad för. Utöver det betalar de skatt på förmånsvärdet. Det är ett omtyckt erbjudande som många anställda nappat på.

– Det är väldigt populärt. När vi är lite elaka brukar vi säga att det är den enda personalförmån vi har kvar, säger Metallklubbens ordförande Paul Åkerlund.

Att det är bilar av märket Saab som gäller har varit självklart. Fram till nu. GM Europa har beslutat att tre olika modeller av Opel också ska ingå bland C-bilarna. Facket ser beslutet som en del av koncerntänkandet inom GM och ser flera fördelar med det. Men Paul Åkerlund är ändå lite kluven inför beslutet.

– Visst känns det konstigt, det måste jag säga.

– Samtidigt kan det betyda att vi säljer fler Saab-bilar bland GM-anställda i andra länder. Dessutom är det ett starkt argument att det blir en billigare bil för de metallare som inte haft råd att ha C-bil i dag.

Vad kör du själv för bil?

– En Saab. Nio-fem kombi.

Några planer på att byta till Opel?

– Nja, jag vet inte. Det är ju lite grann en kostnadsfråga. Men jag föredrar helt klart Saab. Så länge bilen rullar och jag har råd behåller jag Saaben.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.