Industriarbetarnas tidning

Brittiska grafiker/pappers närmar sig Metall

13 februari, 2004

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

De brittiska grafiker- och pappersförbundet GPMU har beslutat att inleda förhandlingar om samgående med metallfacket Amicus, ett förbund som organiserar såväl metallarbetare, industriarbetare som ingenjörer.

GPMU har hållit en medlemsomröstning i frågan bland sina 100 000 medlemmar. En klar majoritet röstade ja till Amicus.

– Resultatet ger oss nu möjligheten att tillsammans med Amicus skapa ett modernt fackförbund som lever upp till medlemmarnas nutida behov, säger GPMU:s generalsekreterare Tony Dubbins.

– Vi är övertygade om att de frågor som binder samman GPMU och Amicus, som organisering, rekrytering, vidareutbildning, anställningstrygghet, Europafrågorna och vårt politiska arbete, kommer att stärkas i och med detta beslut, anser Tony Dubbins.

Amicus är redan det näst största fackförbundet i landet med över en miljon medlemmar inom industrin, både arbetare, tekniker och tjänstemän.

– Naturligtvis betyder storleken mycket för styrkan. Vi delar dock uppfattning med GPMU att genom att sätta medlemmarnas behov i första rummet kan vi dessutom bli det bästa förbundet, säger Amicus generalsekreterare Derek Simpson. GPMU med sina stolta fackliga traditioner kommer att bidra postivt till vår fackliga gemenskap.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.