Industriarbetarnas tidning

Europadomstolen synar husrannsakan

5 februari, 2004

Skrivet av ELISABET HOFF

Efter ett anonymt tips om stulen sprit gjorde polisen i Uppsala en husrannsakan hos en läkemedelsarbetare. Mannen blev djupt kränkt och har nu vänt sig till Europadomstolen för att få upprättelse.

Läkemedelsarbetaren är medlem i Industrifacket och företräds av LO-TCO Rättskydd. I det klagomål som anlände till Europadomstolen igår (2004-02-04) hävdas att Sverige kränkt fyra artiklar i konventionen om de mänskliga rättigheterna. Dels i samband med husrannsakan, dels för att det varit omöjligt att få saken prövad i svensk domstol.

Det var för sex år sedan som Uppsalapolisen fick in ett anonymt tips om en person som sålde sprit till grannarna på sin gata. I samma veva gjordes ett läkemedelsföretag en polisanmälan om ett inbrott där sprit antogs ha stulits ur sprittankar.

Det visade sig att den person som tipset gällde jobbade på läkemedelsföretaget varvid en poliskommissarie snabbt la ihop ett och ett.

Kommissarien beslutade på egen hand att en husrannsakan skulle göras och skickade tre poliser till läkemedelsarbetarens hem.

När poliserna kom var såväl mannen som hans barn hemma. Barnen tog mycket illa vid sig. Hemmet söktes igenom och grannarna förhördes. När mannen frågade efter ett dokument som styrkte husrannsakan fick han till svar att han sett för mycket på amerikansk teve.

Det framkom snart att det mycket riktigt var det en person på gatan som sålde sprit till sina grannar. Men spriten ifråga var hembränd och den anonyme tipsaren hade tagit fel på person.

Brottsundersökningen mot läkemedelsarbetaren lades ner. Men då var stor skada redan skedd. Mannen fick under lång tid psykiska besvär av misstankarna och den kränkande behandlingen i samband med husrannsakan. Han halkade efter i lön på sitt jobb, och äktenskapet havererade.

För att få upprättelse och skadestånd för felaktig husrannsakan, lämnade mannen in en stämningsansökan till tingsrätten. Han fick avslag men gick vidare till först hovrätten och sen till Högsta domstolen. Det blev nej till prövning hela vägen.

I klagomålet till Europadomstolen hävdar mannen också att hans fall visar på brister i den svenska rättssäkerheten. Han yrkar på ett skadestånd från svenska staten på 150 000 kronor.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.