Industriarbetarnas tidning

Facken övergav fredsandan

3 februari, 2004

Skrivet av ANNA NORRBY

Efter en rad år präglade av arbetsfred och få strejkdagar brakar nu strejkstatistiken i höjden. Förra året strejkade omkring 80 000 anställda under sammanlagt närmare 630 000 arbetsdagar.

Så mycket har det inte strejkats på den svenska arbetsmarknaden sedan 1995, då sjuksköterskorna sade ifrån. Därefter har det varit glest mellan strejkerna. Under år 2000 till exempel, gick inte fler än 272 arbetsdagar åt till strejk.

Det är de kommunalanställdas strejk förra våren som står för den stora ökningen i fjolårets statistik. Förutom den och SKTF:arnas sympatistrejk ägde ytterligare tre strejker rum.

Den kortaste genomförde Svenska Hamnarbetarförbundet i januari 2003. Omkring 3 000 hamnarbetare i ett fyrtiotal svenska hamnar lade då ned sitt arbete i protest mot EU:s föreslagna hamndirektiv.

Elektrikernas strejk blev årets näst största och den ägde rum samtidigt som kommunalarnas.

Sist ut och ensam under andra halvåret var tågkonflikten mellan Svensk Lokförarförening och SJ som resulterade i 900 förlorade arbetsdagar.

Statistiken kommer från statliga Medlingsinstitutet, som sedan 2001 varje år ställer samman siffrorna om stridsåtgärder på arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.