Industriarbetarnas tidning

Fullsatt när DA gjorde scendebut

13 februari, 2004

Skrivet av SVEN-ÅKE AULIN

Dagens Arbetes teaterpjäs ”Vi tar dom i andra halvlek” hade premiär inför fullsatt salong på teater Pero i Stockholm på torsdagskvällen (2004-02-12).

Pjäsen, som är på 45 minuter, går nu ut på turné i hela landet. Över 50 föreställningar är inbokade, från Piteå i norr till Malmö i söder.

Pjäsen speglar arbetarrörelsens moderna historia från 60-talet och fram till våra dagar. Handlingen gestaltas genom tre generationer, farfar, far och son. Skådespelaren och musikern Bengt Erlandsson gör alla tre rollerna.

Pjäsen har skrivits och regisserats av Hans Sjöberg, frilansande dramatiker, tidigare chef för länsteatern i Falun.

– Jag har skrivit en pjäs för den publik som inte är så teatervan. Det här är uppsökande teater för folket, säger Hans Sjöberg.

Och uppsökandet börjar nu direkt efter Stockholms-premiären. Pjäsen ska spelas på arbetsplatser, fackmöten, skolor och bibliotek ända fram till början av maj.

– Intresset för pjäsen har varit glädjande stort. Möter vi det gensvar från publiken som vi hoppas på är det mycket som talar för att det blir en ny turné till hösten, säger Dagens Arbetes chefredaktör Hans Larsson.

Intresseanmälningar för höstturnén kan göras hos Dagens Arbete på telefon 08 – 786 03 00.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.