Industriarbetarnas tidning

Fyratusen nya jobb inom industrin

20 februari, 2004

Skrivet av ANNA NORRBY

Framåt slutet av 2004 blir det lite lättare att få jobb inom tillverkningsindustrin, spår Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, generaldirektör Anders L Johansson. Men ofta saknar jobbsökarna de specialistkunskaper som krävs.

– Det är ju bra drag i den amerikanska ekonomin, och i England och Tyskland går det i rätt riktning, säger Anders L Johansson. Om konjunkturuppgången håller i sig tror jag att vi snabbt kan komma i ett läge där vi börjar efterfråga arbetskraft.

I Ams-rapporten ”Var finns jobben 2004” framgår att antalet sysselsatta i industrin ökar med fyratusen under året.

Den svaga ökningen beror på den vändning som väntas under senare delen av året. Ams tror inte att det blir svårt för industrin att få tag på folk. Men det ställs allt högre krav på dem som söker jobben.

– Kompetenskraven ökar i fler yrken och det beror på att komplexiteten i yrket har ökat, säger Anders L Johansson.

Sådan är situationen för till exempel verktygsmontörer. Arbetslösheten inom det yrket ligger något över genomsnittet för tillverkningsyrken, och det är i första hand personer med bristfällig utbildning som står utan jobb.

För verktygsmaskinoperatörer med specialistkompetens är läget det omvända, dem finns det inte tillräckligt många av. Det gäller CNC/NC-operatörer och i viss mån FMS-operatörer.

Bland tillverkningsyrken råder det framför allt brist på lastbilsmekaniker, och även vanliga bilmekaniker. Licenssvetsare och rörsvetsare har också lätt att få jobb, liksom bagare, konditorer, slaktare och styckare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.