Industriarbetarnas tidning

Gräddfil botar i Perstorp

17 februari, 2004

Skrivet av ANNA NORRBY

Regeringen säger nej till gräddfiler i vården. Men på skånska Perstorp är både facket och företaget nöjda med sin privata vårdsförsäkring.

Sedan Perstorp tecknade privat sjukvårdsförsäkring hos SEB Trygg för sina anställda har antalet sjukdagar på företaget sjunkit.

Perstorps personalchef Per Karlsson ger försäkringen en del av äran för den minskade sjukfrånvaron.

– Sedan den infördes har vi en trend av sjunkande sjukfrånvaro. Men vi är inte absolut säkra på att det enbart beror på försäkringen. Vi har organiserat om, och en del av de enheter som hade hög sjukfrånvaro gick i samband med omorganisationen över till andra koncerner.

Han beräknar att den totala sjukfrånvaron numera, långtidssjukskrivningarna inräknade, för Perstorps del ligger på i snitt mellan 3,5 och 4 procent.

Per Karlsson har inte tagit del av socialminister Lars Engqvists förslag till ny stopplag som ska förbjuda landstingsägda sjukhus att ta emot patienter med privata sjukvårdsförsäkringar.

– Som det fungerar i dag så vore det väldigt synd om det blev förbjudet med den här sortens sjukvårdsförsäkring. För den fungerar väldigt bra. Vi kan ju se vad vi har för sjukfrånvaro här och något bidrag till det har vi nog fått den här vägen.

Enligt Per Karlsson är det meningen att försäkringsbolaget ska anlita privata vårdgivare i första hand.

– Försäkringsbolaget väljer vårdgivare med hänsyn tagen till var de anställde bor och arbetar, och vad som passar bäst för varje enskild person. Här i Perstorp finns det inget sjukhus över huvud taget. Så är det ofta för industriföretag som ligger på landsbygden

Christer Hjerpe, produktansvarig för vårdförsäkringar på SEB Trygg vet att många fackförbund är öppna för privata vårdalternativ. Han har själv träffat fackrepresentanter på lokal nivå vid flera tillfällen.

– De har inget emot att man räddar jobbet åt en individ, säger Christer Hjerpe. Det är inga lyxsemestrar det är fråga om, som det kan låta ibland.

Han hade gärna haft ett resonemang med politikerna om behovet av snabb rehabilitering. SEB Trygg vill hjälpa företag att dämpa ohälsan hos sina anställda, och då är tidsaspekten viktig, anser han.

– Men statsmakterna vill bara resonera i gräddfilstermer, säger Christer Hjerpe. Den sorts vårdförsäkring som Perstorp har tecknat innebär att försäkringstagaren kan få tillbaka patientavgifter för vård vid landstingssjukhus. Vi kan även lotsa dem till landstingsvård via remiss från privat vårdgivare, men vi har inga förturer till landstingens sjukhus.

Det går snabbare att få till exempel hjärt- och ryggoperationer hos privata vårdgivare än hos landstingen, enligt Christer Hjerpe. Men det är inte alla sjukdomar som kan behandlas den vägen. För strålbehandling och kemoterapi mot cancer finns inget privat alternativ till landstingsvården, tror han.

Christer Svensson, huvudskyddsombud på Perstorp, säger efter två år med försäkringen att de som har använt sig av den är nöjda. Han anser inte att det är något fel med ett sånt här privat alternativ i dagsläget.

– Sjukskrivningarna har sjunkit något oerhört sedan vi fick försäkringen. Folk behöver inte gå hemma utan får vård direkt, och det är ju positivt för företaget också.

Vid belastningsskador och till exempel ledskador har medlemmarna fått vård snabbare än innan de hade försäkringen. Den bedömningen gör Göran Martinsson, Industrifackets kontaktombud vid Skånsk Industripartner, som är helägt av Perstorp och startades när Perstorp omorganiserades. De anställda fick ta med sig vårdförsäkringen vid övergången.

När Industrifacket på Perstorp tog del av den privata sjukvårdsförsäkringen höjde facket centralt på ögonbrynen.

– Risken är att sådana försäkringar leder till ett tvåtredjedelssamhälle, där vissa får vård före andra. Alla sjuka måste få ordentlig vård, sade Rosalie Andersson, ombudsman på Industrifacket.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?