Industriarbetarnas tidning

Industriavtalet kan vara hotat

27 februari, 2004

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Teknikföretagen vill bestämma löneökningarna i industrin. Om andra avtal går före kan verkstadsindustrins arbetsgivare vara beredda att överge industriavtalet.

Länge talade mycket för att processindustrin skulle bli först ut med ett nytt kollektivavtal. Det handlade om stål- och metall, allokemiska eller pappers avtal. Men för tillfället tycks läget låst i förhandlingarna. Både på pappers och stål- och metalls avtalsområden är det bäddat för förhandlingar om lönenivåerna och arbetstidsfrågan. Andra frågor har redan diskuterats, med viss framgång.

Ändå har facken inte fått några konkreta bud om lönenivåer att diskutera. Det finns starka indikationer på att Teknikföretagen ligger bakom. De kan ha hotat arbetsgivarföreningarna inom processindustrin med att lämna industriavtalet om processindustrin går före och lägger sig på lönenivåer runt åtta procent på tre år.

Ingen av parterna bekräftar rent ut att det är så här.

– Det där är spekulationer. Men visst finns det ett samarbete på arbetsgivarsidan som ibland fungerar bra och ibland inte, säger Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman.

Teknikföretagens chefsjurist Anders Weihe medger att Teknikföretagen vill sätta normen för löneökningarna. Men han förnekar att förbundet i dagsläget har hotat sina samarbetspartners med att säga upp industriavtalet.

– Nej, den typen av resonemang har vi inte. Men man kan lugnt konstatera att om industriavtalet inte innebär att det träffas avtal som stärker svensk konkurrenskraft, så måste man diskutera industriavtalet.

– Det är ingen ny diskussion. Och om någon går före och tecknar avtal på höga nivåer så spetsas den diskussionen till ytterligare.

Och det är viktigt för er att vara först och sätta normen för lönenivåerna?

– Det handlar inte om att det är vi som tycker det. Jag uppfattar det som att de flesta aktörer på svensk arbetsmarknad är överens om att Metall och Teknikföretagen är störst i industrin, då är det mest logiskt att bedöma hur avtalen påverkar konkurrenskraften hos våra företag.

Har inte det skapat sura miner hos andra arbetsgivarföreningar?

– Nej, det hoppas jag inte. Från min horisont eftersträvar vi dialog. Jag uppfattar inte att någon ser ett egenvärde i att vara först.

Det har funnits tecken på att samarbetet gnisslar mellan industrins arbetsgivare. I torsdags (26/2) skulle flera industriarbetsgivare ha samlats för att markera enighet och lämna ett samordnat bud till facken i industrin. Men den gemensamma aktionen ställdes in för ett par veckor sedan.

Vad det betyder för förhandlingarna är oklart. Trots det svåra läget utesluter Anders Weihe inte att det blir ett verkstadsavtal i helgen.

Samtidigt ger han en känga åt de fackliga företrädare som innan helgen har spekulerat i att det sett ljust ut i frågan om att teckna ett avtal innan de opartiska ordförandena kommer in som medlare på måndag.

– Det är inte kört att få ett avtal. Säger man att det är kört kan man lika gärna låta bli att förhandla. Jag tycker bara att det är dumt att gå ut innan förhandlingar dragit igång och säga att man är nära en uppgörelse eller att det är kört, säger Anders Weihe.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?