Industriarbetarnas tidning

”Industrifacket sviker oss”

11 februari, 2004

Skrivet av ANNA NORRBY

Förbundet överger medlemmarna på Carlshamn Mejeri, anser Industrifackets ombud Berndt-Ove Johansson.

Den finska koncernen Raisio, som äger Carlshamn Mejeri i Blekinge, håller på att lägga ned verksamheten på mejeriet. Några glassmaskiner såldes till ett polskt företag och den 12 januari kom fyra polska arbetare för att montera ned maskinerna.

Så småningom berättade de att deras lön motsvarande cirka 2 000 kronor i månaden. En kontroll med Migrationsverkets register visade dessutom att de saknade arbetstillstånd i Sverige. Männen, som vid det laget var klara med sin arbetsuppgift, försvann i samma veva från arbetsplatsen.

Samtidigt gick omkring trettio mekaniker som blivit uppsagda från Carlshamn Mejeri hemma utan jobb.

Berndt-Ove Johansson som är fackligt ombud på mejeriet vill att Industrifacket ska förhandla med Carlshamn Mejeri dels om maskinflytten, dels om att arbetare utan arbetstillstånd fick utföra jobbet.

Men Industrifackets avtalssekreterare Kurt Walther anser inte att det är värt besväret att driva frågan till Arbetsdomstolen. När Bert-Ove Johansson läste det i lokaltidningen i Karlshamn blev han både förbannad och upprörd.

Han anser att Industrifacket överger sina medlemmar på Carlshamn Mejeri.

– Jag blir fruktansvärt frustrerad, säger Berndt-Ove Johansson. Det känns som att man slår undan benen på oss som jobbar lokalt.

Kurt Walther själv anser att lokaltidningen inte återgav intervjun riktigt rätt. Han hade fått frågan om Industrifacket tänkte driva ärendet till Arbetsdomstolen och svarat att det inte alls är säkert att det ger så mycket om företaget ändå inte finns kvar.

Kurt Walther påpekar också att om förbundet ska ta ställning till att driva centrala förhandlingar så måste alla fakta först finnas på bordet.

Påståendet att förbundet överger medlemmarna på Carlshamn Mejeri håller han inte med om.

– Vi har haft en del centrala förhandlingar med företaget, och vi har också haft flera handläggare som har varit där nere.

– Jag förstår att de är förbannade, säger Kurt Walther. Men ilskan bottnar i hela situationen och borde kanske inte riktas mot förbundet. Företaget har ju skött sig illa i flera situationer tidigare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.